2017. október 28., szombat

Darules

Közönséges daru vagy szürke daru (Grus grus) a Hortobágyon
Már régóta izgatott, hogy milyen is a daruhúzás, a darvak éjszakai szálláshelyre történő repülése. Regisztráltunk egy ilyen programra a Hortobágyon. Meghallgattunk egy előadást a darvakról, ezt követően kiautóztunk a kisvasút indítóállomásáig, a Hortobágy-Halastavakhoz.
A kisvasút 5 km-es utat tesz meg a halastavak mentén,  míg el nem ér a Kondás-tóig. A Hortobágyi Nemzeti Park területén nem is lehet kóvályogni gyalogosan, csak látogató jeggyel. (No, eddig ezt sem tudtuk.)
Rengeteg érdeklődő van erre a programra, már napokkal előtte betelt. Volt sok külföldi, fotósok tömkelege, méteres teleobjektívjeikkel (Irigykedtem is, ők azok, akik az általam csodált, mesés képeket készítik.)
Tanösvény kiépítve a tavon, kémlelőnyílásokkal, a darvak megfigyelésére.
A daru Eurázsia erdős, sztyeppés, vizes területein honos, telelni Afrika északi és Ázsia déli részére vonul. Költőterületén füvet, növényi hajtásokat, rovarokat, néha halakat, kisebb emlősöket és madárfiókákat eszik. Vonulásakor kultúrnövények termésével és magvakkal táplálkozik. 
 
 
Csapatban repülnek és jellegzetes V alakú formációt vesznek fel. Az elöl repülő madár hamarabb elfárad, ezért változtatják a helyüket a csoportban.  Nálunk napközben a szántóföldeken keresi táplálékát, napnyugtakor hangos krúgatással, ezrével szállnak át nagyobb kiterjedésű vizes területre. Ami meglepett bennünket, hogy nemcsak magasan, hanem igen gyorsan is repül. A magasban akár százzal is, a föld közelében 30-40 km/h-val, akár 9000 méter magasságig fel tud repülni.
A daru a magyarság egyik megbecsült ősi vadmadara, még a koronázási paláston is megtalálható. A hűség heraldikai madara. Kedvelt ábrázolásmódja kővel a kezében, melynek jelentése, hogy az őrködő madár mindig egy követ tart, hogyha véletlen elalszik, a zajra felriadjon.  
 Püspökladány címere (forrás: Wikipédia)
A darvakról közeli képet nem tudtam készíteni, kellett volna a méteres objektív, de a napnyugta az szép volt. :))
Nézzétek meg ezt a kis filmet, hogy értsétek a látványt!!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése