2017. október 24., kedd

Kerektemplom

Szilvásváradon végigautózva, egyszerre a falu közepén lévő kis dombon mellettünk magasodott a Református kerektemplom.
Egyes feltételezések szerint 1837-40 között Hild József tervei alapján épült, népi klasszicista stílusban. Ez azonban még a mai napig vitatott. Építőmestere Povolny Ferenc építész volt. (Debrecenben is élt, ő tervezte többek között a városházát, Nagytemplom tornyát, Kilenclyukú hidat is) Építtetője gróf Keglevich Miklós, a falu földesura. 1832-ben veszélyessége miatt lebontották az akkori épületet. 1837-ben kezdték meg az új templom építését, három évig épült.
Szerencsénk volt, mert egy úr kinyitotta nekünk a templomot, éppen egy csoport érkezését várta.
A templom érdekessége, hogy gróf Keglevich Miklós katolikus vallású volt, és a mende-mondák szerint az épületet eredetileg katolikus templomnak szánta, de az egri Pyrker érsekkel való nézeteltérése miatt a gróf az épülő templomot a református egyháznak adományozta. (Mint az idegenvezető úr elmondta állítólag a felesége összeszűrte a levet az érsekkel) Az építésben való segítségét egy feltételhez kötötte: a templom homlokzatára a következő szövegnek kellett felkerülnie: „Szégyenüljenek meg a faragott képeknek minden szolgái”
Keglevich grófról itt lehet olvasni sok érdekességet, többek között Jókai az Egy magyar nábob, Kárpáthy János figuráját is róla mintázta. http://beszeloutcanevek.ektf.hu/utcanevek/k/keglevich_miklos_utca
A templomban található padokat, a bánfalvi erdőből hozatott harminchárom tölgyfa gerendájából egy helyi asztalosmester készítette.
Harangláb
 Szilvásvárad a lábunk előtt
Kerektemplomot eddig csak egyet ismertem a Balatofüreden.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése