2017. október 2., hétfő

Barokk szépség

A veszprémi Püspöki Palotától elámultunk tavaly, így kíváncsian vártuk vajon milyen lesz a sümegi. Sajnos jelenleg csak egy része látogatható, de bőven tartogatott így is csemegézni valót.
 Sümegi Püspöki Palota a várból :))
1748-1755 között épült a ma látható barokk püspöki rezidencia, előtte már  állt itt egy szerény püspöki kúria. Építtetője Padányi Bíró Márton veszprémi püspök, aki százezer forintot fordított rá. Nem sokáig élvezhette, mivel 1762-ben meghalt. Ezután ismét Veszprém lett a püspökség székhelye.
 A sírja Veszprémben a Szent Mihály Székesegyházban van
1770 körül copf stílusban átépítették a nyugati szárnyat, ekkor már csak vadászatra, nyaralásra használták. 1830-40-es években újabb átalakítások zajlottak. A II. Világháború után államosították és iskola, diákotthon működött benne
Belső udvarról gyönyörű panoráma nyílik a várra
 Műemlékek Nemzeti Gondnoksága a jelenlegi vagyonkezelő
 Atlasz-szobrok tartják a virágfüzérekkel díszített erkélyt
Imádatos boltíves belső kapuzat
A palotában eredetileg 31 lakószoba volt, az emeleten volt a díszterem, könyvtárszoba, ennek bútorzatát az Iparművészeti Múzeumba szállították. Sajnos az emeleti részt nem láthattuk, bár a leírások szerint, mindent elhurcoltak és csak kevés eredeti alkotás maradt, de mivel a földszinten inkább kiszolgálóhelyiségek voltak, így a reprezentatívabb emeletre is kíváncsi lettem volna.
Szent Márton-kápolna márvány hatású falfestéssel, kétszintes belmagassággal, állítólag befalazták, ezért maradt meg érintetlenül.
Az oltárkép Szent Istvánt ábrázolja, amint a magyar Szent Koronát Máriának ajánlja, Vogl Gergely óbudai festőmester alkotásának tekintik, a mennyezeti festménnyel együtt
 A kápolna mennyezetét Antonio Orsatti barokk stukkói díszítik
Padányi Bíró Márton portréja
A másik szárnyban a sümegi születésű Horváth Béla művészettörténész, Nyolcak gyűjteménye (Kernstok Károly, Berény Róbert, Márffy Ödön, Czigány Dezső, Czóbel Béla, Orbán Dezső, Tihanyi Lajos és Pór Bertalan)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése