2017. október 22., vasárnap

Őszi kiruccanás

A Bükkben kirándultunk
Megnéztük a Bélapátfalvai Ciszterci Apátságot, amelyhez mesés őszi színpalettán vezetett az út.
 781 méter magas Bél-kő lábánál található
Magyarország egyetlen épen maradt középkori ciszterci apátsági temploma. Az egykori apátságot II. Kilit, egri püspök alapította 1232-ben, román stílusban épült.
A római katolikus szerzetesrend Nursiai Szent Benedek rendjének egyik ága. A rend tagjai nagy tudással rendelkeztek. Olvastak, írtak, szántottak, vetettek, szőlőt műveltek, mocsarakat csapoltak, gyümölcsöt termesztettek, sőt építőmesterként is eredményesen tevékenykedtek.
Míg a bencések a hegyekre, a ciszterciek a völgyekbe települtek. Nem vonzotta őket a hivalkodás, lemondtak mindenfajta fényűzésről, sőt még a templomaik díszítéséről is. Első monostoruk Citeaux-ban volt, melynek latin neve: cistercium. A megújult rend innen kapta a ciszterci nevet.( A történelmi Magyarországon 20 középkori monostorról tudunk.)
1534-ig éltek itt szerzetesek, mivel Eger környéke református hitre tért át, így elhagyták a monostort, az állandó zaklatások miatt. Lassan omladozni kezdett az épület. 1732-ben kezdték újjáépíteni a templomot, gótikus stílusban.
Szent Imre oltár (1748)
XVI. Lajos stílusú szószék, bibliai történetek domborműveivel
 Hazánk legrégebbi templomi orgonája

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése