2016. szeptember 1., csütörtök

Három korona alatt

A stockholmi Városháza 106 méter magas tornyának  tetején Három Korona, ami Svédország nemzeti szimbóluma. Koppenhágában a torony 105 méteres, ezért megtoldották 1 méterrel, hogy  túlszárnyalják őket. :))
A lift a Százak árkádja fölötti körfolyosóig jár. Itt szobormúzeumot rendeztek be. Kiemelkedő alakja a Stockholm város címeréből ismert Szent Erik hét és fél méteres aktja. Eredetileg a Nagy-torony csúcsában, mindjárt a három korona alatt helyezték el, de ott alig látszott, ezért inkább a torony közepén állították fel.
Nyolcvan centi széles, alig emelkedő, vakolatlan téglafalú, szűk folyosó vezet a toronyba
 Az utolsó lépéseket ezen a faszerkezetű lépcsőn tettük meg a mesés kilátáshoz.
A nyitott kupola alsó szintjén négy szobor áll: Szent Klára - a klarissza-rend szentje, - Szent Mária Magdolna - aki a feltámadt Jézussal találkozott Húsvét reggelén, - Szent Erik, az 1300-as évek szentéletű uralkodója - és Szent Miklós - a tengerészek szentje - a védelmük alá vett városrész felé fordulnak.
A teraszról gyönyörű kilátás nyílik a Királyi palotára, az Óváros tornyaira, Södermalm templomaira, az üveg és acélgömb sportcsarnokra, a Globenre.
A magas talapzaton Engelbrekt szobra, aki Pomerán Erik, a svédellenes unió-király ellen vezetett népfelkelést. (Christian Eriksson szobra).
A torony tövében fekvő Szerafim-kórház, hosszúkás, fehér szárnyának 13-as részlegén feküdt 1936-ban az agydaganattal megoperált Karinthy Frigyes
"...három óra felé a vonat berobog a fővárosba. Csak annyit látok, hogy tengerparton vagyunk, öblök és csatornák közt futottunk. És még egy szikrázó torony is felvillan, a városház aranykupolája. Többet egyelőre nem jelent számomra Stockholm, és nem is fog jelenteni négy hétig." (Karinthy Frigyes: Utazás a koponyám körül).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése