2016. szeptember 20., kedd

Ebédszüneti áhitat

"Verestemplom", ahogy a debreceniek nevezik a Kossuth Utcai Református Egyházközség templomát, a vörös téglaborítása miatt, melynek tornya 58 méter magasságba nyúlik.
Akiknek a neogótikus templomot köszönhetjük
Az építés még sokat váratott magára, alapítványt hoztak létre a pénzadományból, majd mikor már elegendő pénz gyűlt össze 1885-ben, Petz Sámuelt bízták meg a templom építésével, egy év alatt elkészült, 1888-ban szentelték fel.
Az előcsarnok kovácsoltvas kapuja Fischer Károly építész ajándéka
Belül ötven évig festetlen volt.
Festése Harangi Jenő iparművészeti főiskolai tanár nevéhez kötődik, mely 1937-re készült el. Református templomban semmiféle emberi alakot, szenteket, magát Jézus Krisztust sem lehet megjeleníteni.
A presbitérium négy kritériumot szabott meg:
- Bibliai szimbólumot ábrázoljon, megjelölve az igehelyet is
- Kerülendő a figurális ábrázolás
- Ószövetség és újszövetség egyenlő arányban legyen
- A szimbólumok mellett igék is jelenjenek meg
Festése és díszítése egyedülálló a magyarországi református templomok között.
Az orgonát Angster József pécsi aranydiplomás orgonakészítő mester készítette 1894-ben.
"Ímé, a magvető kiméne vetni. És lőn vetés közben, hogy némely az út mellé esék, és eljövének az égi madarak és megevék azt. Némely pedig a köves helyre esék, a hol nem sok földje vala (a magnak), és hamar kikele, mivel nem vala mélyen a földben. Mikor pedig fölkelt a nap, elsűle, és mivelhogy nem volt gyökere, elszárada. Némely pedig a tövisek közé esék, és felnevekedének a tövisek és megfojták azt, és nem ada gyümölcsöt. Némely pedig a jó földbe esék; és ád vala nevekedő és bővölködő gyümölcsöt, és némely hoz vala harmincz annyit, némely hatvan annyit, némely pedig száz annyit."
Sokszor elmentem már a templom mellett, szerettem volna bemenni, de zárva volt. Most felfedeztem egy táblát a nyitvatartási időről, így alkalmam volt belülről is megnézni egy továbbképzés ebédszünetében. Meg is lepődtem, hogy városunkban ilyen különlegesség is van. Egy tündéri hölgy elmesélte a templom történetét és látnivalóit.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése