2016. augusztus 31., szerda

Vörös és nem kék!

Stockholmi városháza (svédül: Stockholms stadshus)
A városházát Ragnar Östberg építész tervezte, 1911–1923 között épült. Átadása Gustav Vasa Stockholmba vonulásának 400 éves évfordulójára történt. Nyolcmillió vörös téglát használtak fel építésénél. Az épület két nagy tér köré összpontosul: egy külső tér és egy belső terem köré. Egy középkori vár és egy reneszánsz palota ötvöződik benne.
Kék Terem (Blå Hallen) Tervek szerint kék színű lett volna, de Östberg meggondolta magát, látván a vörös téglás nyers falakat. Itt tartják a Nobel-díj banketteket minden évben, december 10-én.
Egy fénykép a Nobel-díj átadó bankettról
 
 Üvegbúra alatt bemutatva, hogy milyen a terítés
A Skandináv-félsziget legnagyobb orgonája is itt található, 10.000 orgonasíp és 135 szélláda található benne
Tanácsterem - a 101 tagú stockholmi városi tanács üléseinek helyszíne. Az ülések nyilvánosak, a látogatók és újságírók a galérián foglalnak helyet. A gerendázott mennyezet a viking hosszúházat idézi.
Száz Boltíves Terem - a 106 méter magas torony aljában található, a több, mint száz boltívvel díszített szoba.
Itt van a Szent György és a sárkány legendáját bemutató harangjáték is. Szent György hőstettét megéneklő Örjan-dal hangjaira az Örjanleken figurái masíroznak elő. (Az Örjan-dalt énekelték 1471-ben a dánokkal vívott brunkebergi csatába menetelő Sten Sture hívek.) Elsőnek Sankt Göran jelenik meg, utána a kimúlt sárkányt farkánál fogva húzó fegyverhordozója.
Ovális Terem - francia XVII. századi falikárpitok borítják falait. Polgári esküvőket is tartanak itt.
Három Korona Terme arany és ezüstfonálból szőtt selyemdrapériák a falon. Tölgyfa szekrény a svéd történelem jelentős alakjaival.
Hercegi galériában  Mälaren-tavi kilátás köszön vissza a festményen is, melyet Eugen herceg festett. Az oszlopok diabáz sziklából készültek. Az ablakokban a skandináv és a klasszikus mitológia alakjai.
Arany-Terem bizánci hatást tükröző falmozaikját Einar Forseth tervezte, ehhez 19 millió aranyfüstdarabkát használtak fel. A svéd történelmet mutatja be.
A terem északi oldalán a Mälaren-tó királynőjének alakja található, balról a nyugat országai, jobbról kelet országai, és a közöttük lévő egységet szimbolizálja a kép. Itt tartják a Nobeldíj átadást követő díszvacsora utáni bált.
 Természetesen a Városháza tornyába is felmásztunk, folyt.köv. ezzel....

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése