2016. szeptember 7., szerda

Várfalon

Szent István püspökséget alapított itt 1001-1009 között, melynek védelmére 1248-tól kezdődően kővár épült.
A megújult Dobó tér háttérben a várral
XI-XII. század során épült meg a Szent Jánosnak szentelt székesegyház, mely többek közt I. Imre király végső nyughelye lett. A székesegyház maradványait a kőtárban örzik.
Az 1540-es években alakult ki a külső és belső várrendszer, melynek átjárója a ma is látható Setét-kapu volt. Tovább haladva a földszinti kaszárnyatermekbe juthatunk, melyek tüzérségi támadások idején hatékony védelmet jelentettek. A termek ma a középkori kőtárnak adnak otthont.
A várban kiépült püspöki székhely fénykorát a XV. században – a reneszánsz korban – élte. Ekkor az ország egyik meghatározó kulturális központjaként tartották számon.
A kaszárnyatermekből a Gergely-bástyán át a földalatti járatrendszerbe, kazamatákba  jutunk. Ezek az alagutak a várfalakkal párhuzamosan épültek, így a föld alatt teremtettek biztonságos átjárási lehetőséget a bástyák között. A folyosókat aknafigyelésre is használták.
A törökök 1552-ben fordulnak az országrész egyik legnagyobb erőssége, Eger ellen. A kétezer fős védősereg Dobó István kapitány parancsnoksága alatt, közel negyvenszeres túlerővel szemben, öt heti ostromban védte meg a várat.
A mai főkapu a 16. század második felében épült Ottavio Baldigara tervei alapján. A nagykapu jobb oldalán lévő bronz domborművet Tar István és Illés Gyula készítette, az 1552-es ostrom 400. évfordulójára.
1596-ban a több nemzetiségű helyőrség rövid viadal után III. Mehmed szultán kezére adta a várat. :(
A Szépbástya, vagy közismertebb nevén, Kálvária-domb egykor ágyúdombként funkcionált. Az egri vár jelenlegi legmagasabb pontja. A tetejéről páratlan kilátás nyílik a várra, a városra, valamint a Bükkre. Pyrker érsek által kialakított Kálváriát felújították, visszahelyezték a stációkat, így újra feléleszthetővé vált a korábban hagyományosnak számító augusztus 20-i fáklyás körmenet, mely a Bazilikától indulva a Kálvária-dombhoz vezet.
Egykor törökök által ostromolt várfalon, ma fiatalok jókedvű társasága beszélget
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése