2016. szeptember 12., hétfő

Pálinkát visz.....

Többször eszembe jutott az a nóta, amit anno egyetemistaként annyit énekeltünk.

"Eger városa, papok városa,
barátok járnak fapapucsba'!
Kipi-kipi-kipp-kopp, In nomine Patris
reverenda alatt pálinkát visz.

Nem vagyok én barát, szeretem a piát,
odaadom érte a reverendát,
odaadom érte a csatos imakönyvet,
ölelem és csókolom a szeretőmet"

Hát, miért is nem bort visz??
Az egri bazilika alatt van "Város a város alatt" címmel jelölt, egykori érseki pincerendszer. Hét magyar csoda (építészeti érték) egyike. Ezért is gondoltam úgy, hogy meg kell néznünk. Egy kis csalódás volt. Tavaly jártam végig a híres cseppkő barlangjainkat, ez látványban semmi szín alatt nem éri utol egyiket sem. (bár ezek nem építészeti értékek) Ezek után kíváncsi lettem mi is tartozik a hét közé? 2007-ben a Népszabadságnak leadott szavazatok szerint alakult ki. 
 
1. Országház, Budapest
2. Fogadalmi templom és a Dóm tér, Szeged
3. Mátyás templom és a Halászbástya, Budapest
4. Érseki pincerendszer, Eger
5. Bencés Főapátság, Pannonhalma
6. Nagyboldogasszony és Szent Adalbert Prímási Főszékesegyház, Esztergom
7. Lánchíd, Budapest. 

Itt tárolták a környék borvidékeinek dézsma borait, 10-13 millió liter bort évente. 4 km a pincerendszer, egy bizonyos szakasza járható be csoportosan vezetővel. Az biztos, hogy nagyon ötletesen megoldották az évjáratok és fajták elkülönítését a pincékben, a hosszanti és keresztjáratokban.
 Gyökerek
Államosítás után nem használták, majd a 80-as években vasbetonnal megerősítették. Nedvesség ellen nem szigetelték az alagutakat, ezáltal mind a mai napig a  betonon átszivárog a talajvíz. De így a tufából kimosott mészből cseppkőszerű mész-képződmények alakultak ki a falakon.
Ezenkívül még  a mesterségeket is bemutatják. Itt a gyertyaöntés látható. Megtudtuk, hogy innen ered a "Körmére ég a munka" kifejezés. Sokszor ugyanis elaludtak mellette.
Mit tippelsz, mi ez?
Elárulom dió tároló, így felfüggesztve nem férhet hozzá az egér. A lenti kosárka pedig vadkacsa csapda, a vízen úsztatva, élelmet elhelyezve benne, beleúszott a kis butus. :((
 Egy kis humor sem maradhat el, mi másról mint az ivásról

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése