2016. szeptember 5., hétfő

Kanonok-soron

Barátainkkal hosszabb tanakodás után Egerben beszéltünk meg egy találkozót. Ragyogó idő volt. Mindenképpen látni szerettem volna a híres kovácsoltvas Fazola kapukat. Itt írtam Fazola Henrikről Lillafüred kapcsán............Fazola
Ahogy kerestük a kaput, végigsétáltunk Eger belvárosának egyik legszebb barokk utcáján, a Kossuth utcán, ami valójában nem más, mint a város kanonok sora. Elámultunk!
Kossuth híres mondása „Itt nem hirdetni, itt csak tanulni lehet a hazafiságot!”
Kispréposti-palota
A rokokó palotát 1758-ban építették. Homorú ívvel előreugró homlokzatát stukkók, fülkeszobrok és Fazola Henrik kovácsoltvas erkélykorlátja, ablakrácsai díszíti.
Vagner-kanonok háza. Barokk stílusban épült 1735 körül, építésze Giovanni Battista Carlone. A II. világháborúban megsérült „Mária Mennyek királynője” szobrot nem állították vissza, helyette az oromfülkébe Singer Mihály egri szobrász „Justitia” szobrát helyezték, melyet 1738-ban készített, s eredetileg a városházán volt.
Angolkisasszonyok Sancta Maria Gimnáziuma. Az épületet jogi akadémiának (Collegium Iuridicum) építtette Foglár György püspök. Az építkezést Giovanni Battista Carlone tervei alapján 1744-ben kezdték el, de kivitelezési hibák miatt abbahagyták, és csak hosszabb szünet után kezdték újra (1763–1767, kivitelező: Povolni János). A jogi iskola 1852-ig működött itt. Ekkor Bartakovics érsek ráépíttette a második emeletet, majd a kápolnát. Utóbbi 1855-re készült el, ekkor kapták meg az épületet az angolkisasszonyok. 1954–1992 között a Szilágyi Erzsébet Gimnázium használta az épületet.
„Barátok temploma”, ferences templom. Barokk stílusban, itt álló korábbi templom helyén építették Carlone tervei alapján, 1736 és 1755 között.
 Ferences kolostor
                                                               
Nagypréposi-palota - Fellner Jakab tervezte, 1774 és 1776 között építették. Emléktábla örökíti meg falán, hogy 1849-ben itt vendégeskedett Dembinszky Henrik, Görgei Artúr és Klapka György, és innen indultak a kápolnai csatába. Jelenleg könyvtárként működik.
Megyeháza - A barokk épületet, Gerl Mátyás, bécsi építész tervezte; 1749–1756 között épült. Homlokzatát Eger, Heves megye és az építtető Barkóczy család címere díszíti.  Fölötte félköríves vasrács a hit, remény és szeretet allegóriáját ábrázolja. Falán emléktábla jelzi az Udvarában a megyei börtön egykori épülete áll (az 1760-as években épült).
A díszrácson három aranyozott szobor a Hit, a Remény és az Igazság allegóriái.
Híres kovácsoltvas kapui is Fazola Henrik alkotásai, 1758 és 1761 között készültek.
A címeres kapu a jobb oldalon, eredeti helyén áll, ezen az épület homlokzatán elhelyezett három címert kovácsoltvasból formálta meg.
A bal oldali, szőlőfürtös kapu eredetileg a második emeleten, az ülésterem és a lépcsőház között állt. A két kapu a rokokó művészet kiemelkedő alkotása.
Egy kis magyarázat: Káptalan, a megyés püspök tanácsadó testülete. A káptalan tagjai a kanonokok. A testület élén a püspök helyettese a nagyprépost áll, az ő helyettese a kisprépost.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése