2016. június 21., kedd

Szélmalom túrán

Dorozsma Szegedhez tartozik, így hazafelé megnéztük a híres Dorozsmai Szélmalmot.
Amilyen pechünk volt, nemrég leszakadt az egyik vitorlája, mert elöregedett a fa, így a másikat is leszerelték. Így elénekelhettük volna mi is a híres Dankó Pista nótát "Nem forog a dorozsmai szélmalom"
Fordítható tetőszerkezet, a széljárásnak megfelelően. Gondoltad volna, hogy az egész tetőt így forgatták körben. Én elámultam rajta. A malom gondnokától szakszerű beszámolót kaptunk a működéséről, és felmásztunk egészen a tetőszerkezetig, meredek falétrákon :))
A malmot 1821-ben építették, majd Faragó György vásárolta meg 1900-ben. Családi vállalkozásban üzemeltették, gabonát őröltek benne. 1949-ig működött. Alsó szint a lisztespad.
A gabonás zsákokat csörlővel felvontatták a második szintig, a kőpadra, ahol beleöntötték a garatba. A malomkövek őrölték a gabonát.
 Harmadik szint a sebeskerékpad
 Negyedik szinten a kerékpad. (Hát elég bonyolult forgó áttételek, nem??)
 Egy régi írás a falon, a Molnárok siralma, az angolokról és a gőzmalmokról.....
1949-ben szűnt meg a malom működése. A hatvanas években műemlékké nyilvánították. 1970-es árvíz következtében összedőlt. Majd később többször újjáépítették.
Így már csak ez az egy szélmalom áll Kiskundorozsmán, az 1905-ös huszonhárommal szemben, sajnos csak így csonkán vitorlák nélkül. Remélem nem sokáig!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése