2016. június 23., csütörtök

Csipketeraszos kastély

Kastély imádatomnak hódolván, Pestről kiruccantunk Fehérvárcsurgóra, hogy megtekintsünk egy újabb Károlyi kastélyt. (Fűzérradványon láttunk már egyet....itt)
1844-1858 között épült Heinrich Koch tervei alapján, Ybl Miklós felügyeletével, klasszicista stílusban. Építtetője gróf Károlyi György (1802-1877) Széchenyi István közeli barátja, a Magyar Tudományos Akadémia társalapítója.
II. Világháborút követően államosították, A Fővárosi Gázművek üdülője, majd görög gyerekek menekültotthona, és állami nevelőotthon volt (1955-79). A rendszerváltás után a használati joga visszakerült a Károlyi családhoz, de a tulajdonjog maradt az államé. A kastélyt 2011-ben felújították, a Károlyi alapítványon keresztül rendezvényközpont, szálloda, étterem, kiállítási térként is működik, csodálatos park közepén. A kastélyban él Károlyi György is családjával.
Csipketerasz öntöttvasból
 50 hektáros ősfás park, tóval és gloriettevel
 A kastély makettje
Sajnos nem mindenütt engedték a fotózást :(( érthetetlen
Károlyi György halála után a kastélyt a másodszülött fiú Viktor örökölte, de korai halála után Gyula lett a tulajdonosa. Fiai Mihály és József (főispán) az ő idejében alakult ki a mai U alakzat 1910 körül, aki a jelenlegi vagyonkezelő (Károlyi György) nagyapja.
gr. Károlyi Gyula és gr. Károlyi Gyuláné gr. Pálffy Geraldine fiával Józseffel
A Károlyi család 1947-ben Párizsba menekült, akkor Károlyi György egy éves volt. A bútorok elvesztek, így elég üresnek hatott az egykor mesésen berendezett kastély, mely 6000 négyzetméteres.
Lépcsőház
Ovális kupolás könyvtárterem Vajay Szabolcs hagyatékának könyveivel, aki 1944 után Argentínában, Franciaországban, Svájcban élő történész, genealógus, heraldikus volt.
(genealógia - származástan, családtörténet, heraldika-címertan)
Olvastam, hogy a Vörös grófnő film egyes jeleneteit a kastélyban forgatták.
Itt is várt ránk egy kis meglepetés, mégpedig lenyűgöző festmények. Sajnos a padlástérben elhelyezve. Az idegenvezető szerint itt tudják csak biztosítani számukra a megfelelő klímát és fényviszonyokat. (fényképezni nem lehetett)
Francesco Fontebasso olasz velencei festő által festett képek eredetileg a Károlyi család budapesti palotájának (Szentkirályi u. 32, jelenleg a Színház- és Filmművészeti Főiskola székhelye) hatalmas szalonjában voltak: az  "Iphigénia feláldozása" című és a 4 kisebb kép a mennyezeten, a 2 nagy, téglalap-alakú kép pedig a szalon egymásra néző hosszú falain. 1945-ben gróf Károlyi Józsefné a műalkotások biztonságba helyezésének érdekében, letétbe helyezte azokat a Szépművészeti Múzeumba.
2013 végén lehetőség nyílt arra, hogy Károlyi György, mint Károlyi Józsefné egyetlen unokája a letét feloldását és a képek visszaszolgáltatását kezdeményezze a Szépművészeti Múzeumnál. A képek 2014 elejétől a fehérvárcsurgói kastélyban látogathatóak.
Lovarda felújítás alatt
A kastély éttermében ebédeltünk.
Rozéra sült kacsamell tanyasi nudlival (Nekem egy kicsit véres volt és túl zsíros volt a zaftja)
De legalább elmondhatjuk, hogy életünkben először kastélyban ebédeltünk.... :))

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése