2016. június 13., hétfő

Közeli séta

Estefelé még egyet sétáltunk Makón. Vetettünk egy pillantást a monumentális szobrokra. Csodáltuk a szép régi házakat.
Makói városháza, 1950 előtt Csanád vármegye székhelye, 1780-ban épült klasszicista stílusban. Előtérben Kallós Ede Kossuth szobra (1905)
Návay Lajos 1870-1919 politikus, jegyző, országgyűlési képviselő volt, A vörösök elhurcolták és meggyilkolták. Az ő szobrának mellékalakjai láthatóak az épület előtt. Anya lányával és Apa fiával. Időközben az emlékmű főalakja elpusztult. Szentgyörgyi István alkotása (1935)
 Oldalkert
Hollósy Kornélia operaénekes szobra, Telcs Ede alkotása. A magyar csalogányként emlegetett énekesnő, Lovonits István főispán feleségeként, gyakran tartózkodott az akkori Csanád vármegye székházában.
Pulitzer tábla
Korona Szálló előtte a Megriadt nő szobor Nagy Gyula alkotása, melyet Gajdos Dezső öntetett bronzba 1988-ban, a helyiek Makói Vénusz névvel illetik
Itt muzsikált a neves cigányprímás Fátyol Mihály és sok híres-neves ember megfordult az épületben. Többek között Illyés Gyula, Remenyik Zsigmond, József Attila, Tömörkény István....(Kiss Jenő Ferenc alkotása 2009)
Hősi emlékmű, az I. Világháború elesetteinek állít emléket, Pásztor János munkája, 1929-ben avatták fel, jelen volt Horthy Miklós Mo. kormányzója is.
A honfoglalás korát idéző ősmagyar vitéz támogatja a sebesült katonát
Szent István lovasszobor, Győrfi Lajos és Kiss Jenő Ferenc alkotása (2000)
Bérpalota néven emlegetett neobarokk épület (1927) Sajnos elég rossz állapotban
Szerettem volna megnézni a botlatóköveket, melyről most olvastam először, és nem hallottam erről eddig. Úgy látszik a makóiak sem, mert több embert megkérdeztünk és restelkedve vallották be, hogy nem tudnak róla. 
Miután körbejártuk legalább kétszer a megadott helyet, és őrületbe kergettem minden makói lakost, feladtam a keresést. Lehetséges, hogy az új díszburkolat miatt eltűntek ezek a kövek....?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése