2024. október 2., szerda

Mesés tópart

Az Esterházy-kastély bejárása után sétáltam egyet az Öreg-tó partján. Mesés ez a környezet, nem lehet megunni kategória.
Tatai Diána, a vadászat istennőjének szobra, háttérben az Esterházy-kastély. Alkotója, Tóth Béla szobrász (1988) A lovagló vadászmezes Diana kezében egy sólymot tart, és az Öreg vár ősi falai felé tekint.
Az Öreg-tó, az ország legrégebbi, 269 hektárnyi halastava. Itt a halak karsztvízben, azaz természetes tisztaságú vízben lubickolhatnak. A tavat minden évben ősszel leürítik öt zsilipen keresztül, tavasszal pedig feltöltik. A halakat ősszel, a vadludak érkezése tájékán lehalásszák.
 A vár mesebeli látványa
A tópart remek hely a sétára, andalgásra. 7,5 km a tavat körbejárni. Felvettem a bakancslistámra. A Tatai Vadlúd Sokadalom novemberben szintén különleges lehet.

Az öreg platán, több mint 240 éves. A fát több társával együtt Versailles-ból hozatta Esterházy Miklós fia, Ferenc megbízásából.
Keresztelő Szent János bronz szobra, Nagy Kovács Mária alkotása (1943)
Platán Bisztró, Fogadó
Michelin-csillagos étterem, az ország egyik legjobb vidéki étterme.
Rájöttem, hogy még sosem ettem Michelin-csillagos étteremben.
Remélem egyszer lesz rá lehetőségem! Illetve, inkább úgy fogalmazok, hogy nem sajnálom rá a pénzt  :))
A vár tövében az Öreg-tó partján
A Platán Étterem a vállalkozás fejlesztése mellett a vár körüli természet értékeinek és épített környezetének gondozását is zászlajára tűzte.Varró Zoltán designer tervezte a Platán melletti várárokba, kertbe foglalt tájelemeket, könnyűszerkezetes lábakon álló mobil struktúrákat és lebegő stégeket. A várfal mellett elhelyezett tükör borítású dobozok a középkori falat láttatják több dimenzióban.
Öveges József professzor 1922-1924, valamint 1930-1940 között a tatai Piarista Gimnázium oktatója volt, ennek állít emléket Tóth Béla 2002-es alkotása.
II. Ulászló 1510-ben Tatán tartott országgyűlést, miután Pesten, Budán éppen pestis-járvány tombolt, Gyula pápa küldött egy pallost, hogy azzal védje meg a kereszténységet.
A napóra, úgy mutatja az időt, hogy félkörben egy korona van ráerősítve és annak számain, az abroncson lévő számlyukakon át vándorolnak a napsugarak, és láthatjuk, hogy mikor melyik szám ér éppen a középen fekvő minipallosra, akkor annyi az idő. 
Alkotói: Simon János, Simonné Harmados Ildikó (2021)
A várkastély a 14-15. század fordulóján épült, Zsigmond király idejében még egyszerűbb, U-alakú vár volt, ám Mátyás király pazar reneszánsz kastéllyá alakíttatta, ahol szívesen pihent meg. Mátyás halála után II. Ulászló kedvelt mellékrezidenciájává vált, és további bővítésekre  került sor.1592-ben vette be a török, egy évet kuruc kézen is volt, majd az Esterházyak vásárolták meg - 218 évig volt a grófi család tulajdonában. Egy tűzvész után készültek el a mai is látható neogótikus ajtó- és ablakkeretek.
 Szoborpark a várudvaron
Major Janka - Kitekintő

Kocsis Miklós - Légtornász
Kőrösi-Papp Kálmán - Madonna
 
Rajki László - Csokonai 
2017-ben jártam Tatán. A linken látható, akkor hogy nézett ki, az Esterházy-kastély>>>>>>

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése