2024. október 12., szombat

Japánkertben

A Kulturális Világörökség napján, Magyarország és Budapest első, közel 100 éves japánkertje miatt mentem a Varga Márton Kertészeti és Földmérési Technikum és Kollégium  tankertjébe,  a XIV. kerületbe, Zuglóba. Így vezetéssel járhattam be, sőt még teakóstolás és japán harcművészeti bemutatóban is részem volt.
Az iskola nevét a híres kertész, tanár, iskolaigazgató, Varga Márton után kapta. Szobrát 2000-ben állították a japánkertben, Szathmáry Gyöngyi alkotása.
A technikum több, mint 110 éves, Magyarország egyik legrégibb szakképzést nyújtó középiskolája, 1906-ban jött létre.
A japánkertet Varga Márton tervezte és építette 1928-ban. A japán császári család tagja, Takamacu herceg és családja 1931-ben felkeresték a kertet. Növényeket is ajándékoztak a kertnek, melyekből mai is látható néhány. Most van a Momiji, őszi juharünnep, lombszíneződés fesztiválja. Sajnos nem lehettem ott.
Teaház, ahol finom Ginkgo biloba (páfrányfenyő) teát ittunk. Láthattunk itt több, mint százéves példányokat, megtudtam, hogy külön van nőivarú és hímivarú. Érdekesség, hogy csak 25-30 éves kora után fordul termőre, viszont legalább ezer évig él. Hirosimai atomtámadást is túlélte. Csonthéjas termése vajsav-tartalma miatt kellemetlen szagú. Mondták, hogy ilyenkor nehéz a kertben elviselni az illatot :))

A kert különleges fái közül kiemelendő a Kínai mamutfenyő (Metasequoia glyptostroboides). Miután már kihaltnak vélték, 1944-ben Kínában találtak néhány példányt, és Magyarország is kapott magcsere révén továbbszaporításra a magjából. A magoncokból az 1950-es évek elején az iskola is kapott két magoncot, melyből egy maradt meg. 28 méteres magasságával az ország legidősebb és legöregebb példányát gondozzák az iskolában.
A másik különlegesség a himalájai selyemfenyő (Pinus wallichiana), melyet 1960-ban telepítettek, különleges alakjával és hatalmas méretével szintén egyedülálló az országban.
Csüngő japánakác (Sophora japonica)
Az üvegház és gyönyörűséges kaktuszok
Jó lenne tavasszal, ősszel is ellátogatni ebbe a szép kertbe! Úgy látom sokszor szerveznek különféle programokat. Még egy kis múzeum is van itt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése