2024. október 4., péntek

Fényképész háza

 Mai Manó Ház
Magyar Fotográfusok Háza
Mai Manó, császári és királyi udvari fényképész (1855-1917)
Mai Manó és felesége, Rothauser Etelka 1892-ben 35.000 forintért vásárolta meg a Nagymező utca 20. szám alatti egyemeletes lakóházat. 
A régi házat lebontották és egy új, három emeletes műteremházat építettek. Három emelet és nyolc szint van az épületben, a pincével, a földszinti belépővel, a félemeleti galériával, az első emeleti kiállító teremmel, a második emeleti üvegműteremmel, a felette lévő könyvtárral és a legfelső résszel nyolc bejárható szintet rejt a kívülről három emeletesnek látszó épület. A házat Nay Rezső és Strausz Muki tervei alapján, Mann József építészmester építette fel 1894-ben.
 Zsolnay pirogránit burkolatok
A belépőt a kapuban még ma is a terazzo padlóburkolat és a Salve felirat fogadja.
Az elő­­­csar­nok fél­e­me­leti galériájára márványlépcső vezet, kovácsoltvas korlátjában MM monogram. 
Valamikor a feljárat szimmetrikus, kétkarú lépcső volt, amiből mára csak egy maradt, fent Albert Raudnitz bécsi festő, 1894-ben festett, aranyozott keretbe foglalt olaj táblaképének puttói

A félemeleti galéria, 1995 végétől kisgalériaként és könyvesboltként működik, s mely kétszer is elnyerte azóta a Magyarországon dolgozó külföldi újságírók szavazásán a főváros legjobb galériája címet,
Keskeny lépcső vitt a fényképész első emeleti iro­­dá­jába. Ennek fala tölgyfával volt burkolva. Az első emeleti folyosó udvarra néző hármas ablakának maratott mintás üvegtáblái ma is láthatóak.
A félemeleti irodában fogadták a fényképész alkalmazottai a vendéget.
Jelenleg a térben egy óriási velencei tükör, valamint a kiállítótermek ajtajának maratott, Mai Manó monogramját ismétlő díszítése mutatja a volt műterem pompáját.
Három helység és a hozzá tartozó erkély szolgált annak idején a fényképész, felesége és fiuk lakásául. Ma kiállító teremként funkcionálnak.
Faragott tölgyfalépcső visz a má­sodik eme­leti fo­ga­dó­terembe. Korlátja még a hegesztés feltalálása előtt készült, a fémdíszeket összelapolták és szegeccsel erősítették össze. Mestermunka.

A régi szalont meghatározzák Róth Miksa festett ólomüveg ablakai
A fogadóteremmel egy szin­ten, az utcai oldalon van az épület legszebb része, a felvéte­lezésre szol­gáló nap­fényműterem.
Szemben az Operett Színház

A műterem a két végfalán freskók, melyek a fényképek elkészültéhez is háttérként szolgáltak. A keskeny ajtó mögötti melléklépcső vezet fel a könyvtár előterébe és a tetőtéri műtermekhez. Ez biztosította a közvetlen összeköttetést a felvételi terem és a két szinttel feljebb elhelyezett munkaszobák között, ahol a retusőrök, színezők, má­so­lók, kasírozók dol­goz­tak a nap­fény világítású ter­mek­ben.
1931-ben a fényképész fiától megvásárolta Rozsnyai Sándor zeneszerző és felesége Rozsnyai Senger Mici, művésznevén „Miss Arizona”. Ők építették az addig üres udvarba a három szintes Arizona mulatót. Ez 1944-ig működött, amikor is a tulajdonosokat elhurcolták. A háború után az épület a legkülönfélébb célokat szolgálta, volt iskola, bemutatóterem, majd a Magyar Autóklub használta 30 éven át.
A Magyar Fotográfiai Alapítvány 1996-tól kezdve vásárolta ki a bérleti jogokat.
Az épület miatt mentem, amely lenyűgözött, de mindig van valami kiállítás is
A következő kiállítás Frida Kahlo fotógyüjteménye lesz. 10.18-től. Kíváncsian várom!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése