2024. március 16., szombat

Síremlék

A Fiumei úti sírkertben jártam, többek között felkerestem az aktualitása kapcsán a Petőfi család síremlékét.
A Petőfi Társaság 1908-ban egy sírba gyűjtötte össze a költő legközelebbi rokonait. Itt nyugszanak Petőfi Sándor szülei, Petrovics István és Hrúz Mária, felesége, Szendrey Júlia, gyermekük, Petőfi Zoltán, valamint a költő öccse, István. A szülők sírja eredetileg a Józsefvárosi temetőben volt. 
Bory Jenőt bízták meg a síremlék elkészítésével, amelyet végül 1911-ben lepleztek le.
A síremlék 4 méter magas, a 2 méter magas haraszti kő posztamensen 2 méteres bronz turulmadár látható. A síremlék talapzatába beépítették a Petőfi-szülők eredeti sírkövét. A posztamens felirata: A legszeretettebb atya. A legszeretettebb anya.

A talapzat alsó részén látható koszorút 1913-ban készítette Bory Jenő, ekkor is helyezték el. A koszorún a következő települések nevei szerepelnek: Nezsider, Újpest, Debrecen, Veszprém, Győr, Árva, Sárvár, Pozsony, Kecskemét, Brassó, Szatmár, Szeged, Németújvár, Budapest, Miskolcz, Egyháza, Arad.
2022-ben megújult a síremlék
Petőfi Sándor 1849. július 31-én a segesvári ütközetben tűnt el, a holttestét nem azonosították a csata után, így indultak el már a XIX. században a találgatások a későbbi sorsáról. A barguzini Petőfi elmélet alapja, hogy feltételezik, hogy orosz hadifogolyként Szibériába magukkal vitték az orosz csapatok. Nincs bizonyíték arra, hogy Petőfi túlélte volna a segesvári ütközetet. Pontos sírhelye nem ismert, de a kutatók szerint a Fehéregyházától keletre található Ispánkút térségében lehet....

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése