2024. március 2., szombat

200 éves kincs

Kétszáz éves kincs a Belváros szívében, egy csodálatos barokk templom, és egy minden részletében lenyűgöző kolostor.
Papnevelde (Központi Papnevelő Intézet), a katolikus papok képzéséért felelős budapesti iskola. A kispapok bentlakásos rendszerben a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karán tanulnak, 1802-óta a budapesti Papnövelde utcában folyik a képzés. 
A római katolikus Egyetemi Kisboldogasszony templomot, az egyetlen magyar alapítású szerzetesrend, a pálosok rendje emelte a 18. század elején. 
Kívülről már annyiszor fotóztam ezt a gyönyörű barokk templomot, de még sosem jutottam be, most az oratóriumból vethettem egy pillantást a templombelsőre.
A Papneveldébe, Körösfői-Kriesch Aladár miatt jöttünk, hogy az oratóriumban megnézzük A Jó Pásztor üvegfestményt, az Idegenvezetők Világnapja alkalmából. Készítettem pár fotót, míg az oratóriumig sétáltunk, de az kitűnik, hogy egy különleges, izgalmas  helyszín ez a Papnevelde, amit alkalomadtán szeretnék még meglátogatni! Az építészet hónapján talán lesz rá lehetőségem.....

1948-ban, a háború utáni újjáépítés részeként határozták el, hogy az Intézet földszinti körfolyosójának boltozatain freskókat helyeznek el. Négy művész,  Istókovits Kálmán, Heintz Henrik, Kontuly Béla, Medveczky Jenő, 6-6 kép festésére vállalkozott.
 
A központi szeminárium körfolyosója mesél a nagy múltú házról: a házat alapító pálosokról és templomukról, a magyar történelemről és az egyetemről.

 

A Papnevelő Intézet első emeleti keresztúti folyosóján hét szép üvegablak található. A II. világháború alatt az ablakokat kiszedték a helyükről, s a pincében helyezték el, így menekültek meg.
Az oratóriumban Körösfői-Kriesch Aladár terve alapján készült  " A Jó Pásztor " című üvegfestmény 1918-ban,  Róth Miksa kivitelezésében.
Átriumos belső udvaron a Pálosok kútja (más néven Béke kút) című alkotást, 1916-ban szentelték fel. A középpontban az oszlop tetején a Częstochowai Madonna márványból kifaragott képe áll. A szobor két térdelő, egymás felé forduló, együtt imádkozó szerzetest ábrázol. Az anekdota szerint a két pap nem kedvelte egymást, ennek büntetése az, hogy a szobraik örökké együtt, egymás felé fordulva imádkoznak.
Rendszeresen történnek filmforgatások a falak között az utóbbi években. Az épület udvarán forgatták Törőcsik Mari főszereplésével készült Aurora Borealis című film egyes jeleneteit.
Végül idegenvezetőnk Körösfői-Kriesch György fotója, a híres nagyapja alkotása előtt.
Még volt egy helyszínünk a Fiumei Sírkertben, de mivel ott is volt egy külön sétánk, így erre ott térek ki.
Sajnos a Zeneakadémiára, ahol Körösfői-Kriesch Aladár - A művészet forrása című falképe található, nem tudtunk elmenni, mivel nem igazolták vissza a programot. A séta minden perce lenyűgöző volt, egy különleges ember társaságában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése