2024. március 29., péntek

Körölöttünk áramló festmények

Van Gogh különös világát egy látványos multimédiás kiállításon néztem meg a BOK Csarnokban
Az első termekben megismerjük életét és képeit.
Vincent Van Gogh (1853-1890) Hollandiában született és Franciaországban halt meg. Érdeklődése a festészet iránt a bányászok életének megrajzolása közben éledt fel. Párizsban megismerkedett az impresszionista festőkkel. 
Egy képet újra és újra megfestett.
Arlesben telepedett le és Provence mindennapjait festette. 
 
Szobája Arles-ben, három változatban festette meg
Híres festményei a Napraforgók, vagy 11 képből álló vászonsorozat, amelyek ma különböző galériákban, a világ minden táján vannak kiállítva. A természet különösen megihlette, rózsákat, íriszeket, napraforgókat festett többféle változatban. A New York-i Metropolitan Múzeumban 2015-ben rendezett kiállításon, több mint száz év után  lehetett ezeket a festményeket együtt látni.
 
Ami nagyon meglepett, hogy olyan festéket használt, ami egy idő után lebomlott, így a ma látott színek nem ugyanazok, mint ahogy régen megfestette ezeket.
1885-86-ban találkozott a japán metszetekkel. Nagy hatással volt rá, ihletet merített belőlük.
"Szívemet, lelkemet beleadtam a munkába, és közben valahol elvesztettem az eszemet." Vincent Van Gogh
Egész életében kínozta a labilis egészsége, skizofrénia, epilepszia. Egyre súlyosabb rohamai voltak. Egyik alkalommal barátja Gauguinnel folytatott veszekedése után levágta saját fülét. Ezután 1889-ben saját elhatározásból bevonult egy elmegyógyintézetbe. 
 Az elmegyógyintézet előcsarnoka

Egy év alatt 1889-1890-ig, 150 festményt és mintegy 100 rajzot készített.  Hullámzó volt az idegállapota, ha tudatánál volt megszállottan festett. Itt készült a híres csillagos éj festménye is.
Ezt az intézményt búzamezők, olajfaligetek, szőlők vették körül, amely sok festményének témája. 1890-ben visszatért Párizsba, ekkor festette utolsó képeit.
1890. július 27-én mellbe lőtte magát.
A gyökerek az utolsó műve. Végrendelet egy utolsó festmény formájában.
 "Az élet megy tovább, immár nélkülem..." 
Sokáig azt gondolták, hogy a Varjak a búzamezőn az utolsó képe.
Ezt követően egy nagy terembe léptünk, ahol a festmények megelevenednek körülöttünk. Körben nyugágyak, ahonnan szemlélhetjük ezeket a falakon és padlón is áramló festményeket, addig míg kedvünk tartja.
Még egy VR szemüveges élmény is várt ránk, ami ugyan plusz forintokba kerül, de kár lenne kihagyni!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése