2024. március 27., szerda

A díva villája

 Walter Rózsi-villa
Valahogy egyik látnivalóból adódik a következő, mint a Walter Rózsi-villa esetében is. Az Operaházban a Székely Bertalan teremben láttam Walter Rózsi festményét. Mint kiderült van egy látogatható villája is Budapesten.
Walter Rózsi (1899–1974) a két világháború között ünnepelt operaénekes volt. A villába férjével, dr. Radó Géza textilkereskedővel és gyermekükkel, Radó-Walter Marikával költöztek be. Otthonuk államosítását követően, 1949-ben a Radó-Walter házaspár a budai Szüret utcába költözött. Radó-Walter Marika svájci tanulmányok után Dél-Amerikába emigrált, és családjával ma Buenos Airesben él.
A villát Fischer József (1901-1955), a modern magyar építészet jeles alakja tervezte. A tervezésben nagy szerepet játszott Pécsi Eszter (1898–1975), az első magyar statikus mérnöknő, Fischer felesége. 
Fischer József nevével találkoztam a Napraforgó utcai Bauhaus házak megtekintése során. (Így kapcsolódnak egymáshoz a látnivalók)
Érdekesség, hogy Pécsi Eszter 1958-ban az Amerikai Egyesült Államokba emigrált. Amerikában 1965-ben elnyerte „Az év legjobb statikusa” címet a Hudson folyó partján álló toronyházak alapozásához kifejlesztett módszeréért.
Az 1936-ban, kevesebb mint hat hónap alatt felépült Walter-villa, Fischer építészetének kiemelkedő alkotása, egyben a modern magyar lakóház-építészet jelentős példája. A háromszintes, lapostetős épületen tetőteraszt alakítottak ki. Alaprajza a modernista villákra jellemző sémát követi: a földszinten kiszolgálóterek, házmesteri lakás, garázs, az első emeleten lakószoba, ebédlő, fogadószoba, a legfelső szinten hálószobák, gyerekszoba, fürdőszobák.
A ház egyik különlegessége a kerti lépcső, amely az emeleti teraszt köti össze közvetlenül a kerttel. A lépcsőt 1949 után elbontották, helyreállításkor azonban visszaépült.
A II. világháború után létrejött egy új kórház, amely magába olvasztotta az államosított Walter Rózsi-villát is. Évtizedekig óvodaként, illetve gyermekorvosi rendelőként működött. Jelenleg a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központnak ad helyet, 2020-2022 között valósult meg a felújítása.
Napfény, friss levegő, nyitottság a két világháború között kibontakozó modern építészet jelszavai. Mindezt megvalósították, a nagy méretű ablakok, tágas terek, tetőkert, és simára vakolt falak. A villa egyszerre volt lakótér és a társasági élet színtere. Walter Rózsi itt fogadta a vendégeit és házikoncerteket is adott. A villát az akkori közízlésnek megfelelően neobarokk bútorokkal rendezték be. A terek egybenyithatóak és szeparálhatóak voltak.
A Walter-Radó házaspár, az 1930-as évek végén még egy modern házat vásárolt, azt a Lupa-szigeti nyaralót, amelyet Kozma Lajos eredetileg saját használatra tervezett.
Egy egyszerű kis meghívó, a vacsora nagyon jó..... :))
Walter Rózsi élete nagyrészt a nyilvánosság előtt zajlott, erre utal a kiállítás címe, a villa egyszerre reprezentatív színtér és otthonos lakótér.
A második emelet a lakótér. A gyerekszoba bemutatja a korszak nevelési elveit a modern építészet vonatkozásában.
A villa gyerekszobája
A dolgozószoba
Hálószoba - komfortosság 
Az udvarról látható a Fasori Református Templom és a hozzá kapcsolódó paplak, amit eddig nem sikerült megnéznem, mert felújítás alatt állt, talán már kész van és lesz alkalmam megtekinteni.
Jelenleg zárva van a villa májusig, mert új kiállítást rendeznek be.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése