2023. március 4., szombat

Ybl Palota

Megint felfigyeltem egy szép épületre a Károlyi utcában, a belső udvarát is meg tudtam nézni. Felirat szerint: Pesti Hazai Első Takarékpénztár
A bank 1840-ben  kezdte meg a működését, mint az első önálló magyar pénzintézet. Az első bank, amelyet a szegényebbek is igénybe vehettek. Egyesületi formában Fáy András (politikus, író "a haza mindenese") kezdeményezésére alakult meg. 1845-ben az intézmény részvénytársasággá alakult. Az egyesület székháza a Reáltanoda utca egyemeletes bérházában működött. 
1867-ben már kicsinek bizonyult a Reáltanoda utcai székház, ezért Ybl Mikós 1868-ban tervezte a historizáló neoreneszánsz stílusú épületet, amelyben kávéház, takarékpénztár, bérlakások üzemeltek.
A takarékpénztárnak több székháza is épült a fővárosban a 19. század második felében. (Többek között a Váci utca 1. sz. alatt.)
1948-ban államosították, majd felszámolták. 1948-tól a Fővárosi Vízművek székháza lett. Az 1980-as évek elejétől végül kihasználatlanul állt egészen a 1990–2001 közötti felújításáig. Ma irodaházként működik a Károlyi Mihály utca 12. sz. alatt, Ybl Palota Irodaházként ismert.
Toszkán-dór oszlopokkal tagolt, keresztboltozatos kapualj
Belső udvar, amit az egykori lakóépület függőfolyosós homlokzata, és az egykori takarékpénztár kétemeletes homlokzata keretez.
A ház híres lakója közt jegyzik Benedek Elek nagy mesemondót.
Az első modern bankokat Itáliában alapították, a legrégebb óta működő bank az olasz Banca Monte dei Paschi di Siena, amely 1472 óta létezik.
Abban az időben nem volt egyszerű hitelt felvenni Magyarországon. A legismertebb hitelfelvételi kérelem talán Széchenyi Istváné volt, aki egy osztrák banktól kért, de nem kapott hitelt. Széchenyi ezen annyira megütközött,  hogy 1830-ban megírta a Hitelt, amelyben a modern hitelintézetek előtt álló társadalmi és törvényi gátak lebontását szorgalmazta.
A Pesti Hazai Első Takarékpénztár az első időszakban ingatlanokra és ingó eszközökre nyújtott hiteleket, és természetesen betéteket gyűjtött. A legkisebb betehető összeg 20 krajcár volt, a legnagyobb 100 forint. Akár cselédek, kisiparosok is betehették spórolt pénzüket a Takarékpénztárba, és e betétekre 5 százalék kamat járt. A hitelekért, amelynek maximális összege 10 000 forint volt, 6 százalék kamatot kértek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése