2023. március 16., csütörtök

Régi - új helyen

 Orlai Petrich Soma
A Mohácsnál elesett II. Lajos király testének feltalálása című olajfestménye
Volt szerencsénk március 15-én megtekinteni ezt a gyönyörű festményt a Debreceni Kollégium Műemlékkönyvtárában, melyet Vízkereszt napján avatták fel régi–új helyén. A Tiszántúli Református Egyházkerület tavaly ősszel Orlai Petrich Soma születésének kétszázadik évfordulójára restauráltatta, annak apropóján is, hogy a műalkotás százhetven éve, 1852-ben került a kollégium tulajdonába. A második emeleti nagyteremben helyezték el, amely akkoriban nyilvános olvasóterem volt. A II. világháború végén biztonsági okból átvitték a püspöki hivatalba.
A festmény egy 16. századi eseményt jelenít meg, a mohácsi csata után menekülő király halálát. Az 1850-es években úgy tudták a kutatók, hogy a Csele-patakban, annak valamelyik megáradt részén találták meg a királyt és a holttestét kiemelték a környéken lakó jobbágyok, eltemették és később, amikor már a törökök kivonultak, akkor érkezett vissza egy kutatócsapat és találta meg. 
A festményt már a korában úgy értelmezték, hogy az elveszett szabadságharc után készült, tehát annak szimbóluma. Ha ránézünk a képre, akkor baloldalt látszik Petőfi halotti arca is.
Orlai a Piéta-beállítást alkalmazta, a központi alakot úgy jelenítette meg, mint Krisztust a keresztről való levétel után. A kép alakjainak egyike a megtalált magyar koronát mutatja fel nagy örömmel, azt sugallva ezzel, hogy talán mégsem veszett el minden Mohácsnál. 
A kép egy lehetséges értelmezés szerint, allegórikusan a magyar szabadságharcnak és Petőfinek állít emléket. Azt sugalmazza, bár látszólag elveszett minden, de nem szabad feladni. 
(Orlai Petrich Soma a költő másod-unokatestvére, a pesti Petőfi kiállítás kapcsán már én is írtam róla, ahol több képe is látható)
A műemlékkönyvtár, hozzávetőleg hatszázezer kötetes, és alapvetően XVI–XVIII. századi régi könyveket tartalmaz. Az állományt az ösztöndíjjal külföldön tanuló debreceni diákok gyarapították, akik a kapott támogatásért cserébe könyveket hoztak a kollégiumnak. 
2016-ban írtam erről a mesés helyről:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése