2023. március 11., szombat

Galéria

 Magyar Nemzeti Galéria 
Ilyen csodás a Galéria hangulata, kicsit kevés volt a fény, de engem nagyon megragadott, nem beszélve arról, hogy mennyi mesés alkotást lehetett megcsodálni, miközben a Vaszary kiállításra mentünk.
Georg Raphael Donner - Adoráló angyal
A két hódoló angyal a Szent Márton és a koldus-szoborcsoport kísérőjeként a pozsonyi Szent Márton-dóm főoltárához tartozott egészen a templom 19. századi felújításáig.
A két, életnagyságúnál nagyobb angyal, méltóságteljes égi lények, jóllehet szépen megformált testük nagyon is valóságos. Tartásuk a tökéletes hódolatot fejezi ki. Alkotójuk, Georg Raphael Donner bécsi szobrász, aki korai időszakában Pozsonyban dolgozott Esterházy Imre hercegprímás szolgálatában. Az ő megrendelésére készült a dóm baldachinos főoltára is 1733–1735-ben, amellyel Donner az ólmot, ezt az új, korábban kevéssé használt anyagot meghonosította a közép-európai szobrászatban.
A pozsonyi Szent Márton-dóm főoltára 1865-ben áldozatául esett a barokkal szembeni ellenszenvnek. A dómból eltávolították a Szent Márton főoltárt, amely előtt koronázták Magyarország királyait. Az oltár szobrai nem semmisültek meg, de eredeti környezetükből kiszakítva helyezték el őket. Ekkor kerültek a gyönyörű adoráló angyalok a Nemzeti Múzeumba. Jelenleg a Magyar Nemzeti Galériában láthatjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése