2022. november 6., vasárnap

Vinci

 Vinci - Toszkána
Leonardo da Vinci szülőházáról és az itt található egyedül álló múzeumáról híres. A középkori toronyházból gyönyörű kilátás nyílt Vincire.
A festőként, szobrászként, költőként, íróként, építészként, feltalálóként, anatómusként és hadmérnökként is ismert Leonardo da Vinci, az itáliai Vinci melletti Anchianóban született,  egy parasztleánynak és a város jegyzőjének törvénytelen gyermekeként 1452-ben. 
A ház, ahol Leonardo da Vinci született
Mai értelemben véve nem volt vezetékneve, a Da Vinci, Vinciből való-t jelent.
 
Két éves korától az apai nagyszülők házában nevelkedett. 
Születése után egy évvel az édesapja megnősült, s véglegesen Firenzébe költözött. Gyerekkorában az apai nagypapa, valamint a nagybátyja volt  meghatározó számára.  Leonardo, - akit minden idők egyik legműveltebb emberének tartanak - gyermekként nem kapott formális oktatást, csak írni-olvasni tanították, illetve az alapvető matematikai műveleteket sajátította el. 
A táj szerencsére viszonylag keveset változott azóta, szépen megművelt földek, szőlőtőkék, ezüstös levelű olajfák váltogatják egymást a környékén. Ezek a dombok, sziklák, a hajnalban párába burkolózó völgyek vésődnek bele gyerekkorában az emlékezetébe, s később is sokszor megjelennek a rajzain, festményein.
1469-ben az édesapja magával viszi a fiát Firenzébe, s bevezeti a leghíresebb festőiskolába, Andrea del Verrocchio műhelyébe. Az egyszerű környezetből kiszakadva hirtelen belecsöppen Firenze nyüzsgő, világába, a következő 13 évet Firenzében tölti. Itt ismerkedik meg Botticcellivel, itt válik festővé. 
1482-ben Milánóban Ludovico Sforza herceg udvari tudósának és művészének állt.
A Sforza hercegek bukása után Leonardo rövid kitérővel ismét Firenzébe költözött, hírneve itt érte el tetőfokát. 1513-ban Rómába utazott, X. Leó pápa hívására.
1519-ben halt meg a franciaországi Amboise melletti kastélyban, mivel életének az utolsó éveiben I. Ferenc francia király pártfogását és támogatását élvezte.
Leonardo tükörírással jegyezte le gondolatait, állítólag így akarta megakadályozni, hogy ellopják ötleteit, amúgy balkezes volt.
Bár Leonardót elsősorban festőként ismerjük, feltehetően egyetlen önarcképet sem hagyott az utókorra.
Vinci közepén emelkedik a Conti grófok várkastélya, ahol 1953 óta van múzeum. a polihisztor ismert rajzai alapján készült, különféle masinák, berendezések, közlekedési eszközök, harci gépek modelljeit láthatjuk. Vinci, a Conti grófok tulajdonában volt 1000-től 1254-ig, amikor is firenzei fennhatóság alá került a város. 
A Vitruvius-tanulmány Leonardo da Vinci egy vázlata, amely az emberi test méretarányait volt hivatva felmérni és elemezni, a reneszánsz esztétika szimbóluma. Az 1490 körül tükörírással készült tanulmányt a velencei Gallerie dell'Accademia képtár őrzi.   
(Marcus Vitruvius Pollio  i.e. I. sz-i építész, akinek meghatározása alapján Leonardo megalkotta híres rajzát)
Mario Ceroli  térben ábrázolta a Vitruvius-tanulmányt, a múzeum udvarán van felállítva a kompozíció
A város 2003-ban írt ki ötletpályázatot a Piazza dei Guidi átépítésére, amelyen számos kortárs művész indult el, és amelyet végül Mimmo Paladino, a transzavantgárd egyik kiemelkedő művésze nyert el Nicola Fiorillo építészmérnökkel közös tervével
Wu Weishan - "Párbeszéd időn és téren túl" (2020)
Az olasz művészet mestere Leonardo da Vinci és a modern  kínai festészet atyja, Qi Baishi, három méter magas bronz szobrai. Egymástól időben és földrajzilag távol, két emblematikus figura találkozik egy képzeletbeli párbeszédre.
Óriás repülőszárny-modell, amelyhez hasonlót állítólag össze is állított Leonardo. Ő maga azonban nem vállalkozott a próbarepülésre, hanem az egyik tanítványára bízta ezt a feladatot, aki egy rövid siklórepülés után lezuhant. A források szerint túlélte az első repülőgép balesetet.
Több mint 50 modell található itt, amit mind Leonardo rajzai alapján rekonstruáltak
Sok felfedezésével és találmányával megelőzte a korát. Az általa elképzelt műszaki alkotások elvileg akár működhettek is volna, de soha nem került sor a megvalósításukra a feltaláló életében, sőt, hosszú ideig a halála után sem. A tudományos és a műszaki fejlődésre a sokoldalú reneszánsz művész nem lehetett hatással, minekutána ezeket nem tette közzé és egy-két bennfentest leszámítva senki sem tudott róluk. Még az igazán tökélyre emelt anatómiai ismeretei is parlagon hevertek évszázadokon át,
A Conti grófok vára mellett áll a Szent Kereszt templom, amelyben Leonardót a születése után megkeresztelték. Ma is megvan még a keresztelőmedence.
Cecco Bonanotte művész által fémötvözetből készült szobrászati ​​alkotások, a keresztelő kápolnában

 
Örülök, hogy eljutottam ide, látni, hogy egy ilyen nagy géniusz honnan származik, jobban megismerni az életét, nagy élményt jelentett nekem. Toszkanában kettőt lép az ember és máris csodahelyeken találja magát.....

Folyt.köv: Leonardo da Vinci festészetével.

2 megjegyzés:

  1. Most már nem kicsit, nagyon irigyellek :))) olyan jó volt olvasni ezt a beszámolót (is) komolyan mondom, sokat tanultam.
    Ahogy néztem a bejegyzésed, a Primavera c. könyv jutott eszembe, nagyon régen olvastam, Botticelli életéről szól, de a nagy olasz művészek sorra jelennek meg benne, Leonardo is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekünk is nagyon érdekes és tanulságos út volt, elámultunk egy-két dolgon.
      De jó, hogy írtad, meg is keresem a könyvet és elolvasom, rémlik, hogy meg van valahol...Édesanyámnak nagy könyvtára volt.

      Törlés