2022. november 4., péntek

Collodi

Collodi, egy falu Toszkánában, ahol Carlo Collodi, a Pinokkió kalandjai című könyv szerzője gyerekkorát töltötte. Itt található egy Pinokkió Park és maga a falu óvárosi része, a kastéllyal egy igazi csoda.
Pinokkió 16 méteres fából készült szobra

Carlo Collodi (született Carlo Lorenzini 1826 – 1890) olasz író, újságíró, publicista. Apja kertész, anyja szolgálólány volt. A szülők tíz gyermeke közül ő volt a legidősebb. Gyermekkora nagy részét Collodiban töltötte, innen is vette írói álnevét. Tanulmányait egyházi iskolában végezte, de az 1848-as forradalmak hatására beállt önkéntesnek a hadseregbe, és ez véget vetett papi hivatásának. 1881-től egy gyermekújság kezdte folytatásokban közölni Storia di un burattino címmel (Egy bábu története) című művét, amelynek főhőse Pinokkió, egy életre kelt fabábu. A mű már az első részektől óriási siker volt, s hamar népszerűvé tette alkotóját. 1892-ben angolra is lefordították, s a fabábu története megkezdte világhódító útját. Ez a Biblia és Korán után legtöbb példányban kiadott könyv! Magyarul először 1907-ben jelent meg, Tuskó Matyiként.
(Kép forrása: visittuscany)
Collodi-ban a kis házak vízesésként folynak le egy meredek dombról. A domb tetején egy ősi erőd található, míg a másik oldalon a fenséges Villa Garzoni, amely az ókori középkori vár romjain áll, és látszólag az egész falut megtámasztja. A falu legrégebbi része 12. századi. Sok más középkori településhez hasonlóan, főleg katonai okokból a lakosság, a hegyoldalban építkezett, hogy megvédjék magukat az ellenségtől.
A villa és a kert a 17. és 18. század között épült és szerencsére kevés változtatással ma is megmaradt

Csodálatos kilátás
Kocsival indultunk útnak, meredek úton, olajfaligetek mellett haladtunk, míg a falu felső részén sikerült megállnunk, egy kis kiszögellésben. (Nem is értem, hogy tudják az olajbogyót szüretelni ilyen emelkedőkön?)
 
 
Egy időutazás a régi köveken, a kis házikókkal szegélyezett utakon sétálni.
 

San Bartolomeo plébániatemplom, a falu felső végén

Órákig képes lettem volna itt bolyongani, ekkor még nem tudtam, hogy Toszkanában még sok középkori hangulatú települést fogok látni.

2 megjegyzés:

  1. Sokszor csodálkozom azon, hogy hol voltak képes építkezni régen (és ma is...) ez a domboldalról "lefolyó" település is, milyen szépséges hely már!!?? micsoda panoráma lehet onnan a házakból!? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szép és különleges volt, és első találkozásom a középkori településekkel.

      Törlés