2022. november 11., péntek

Körös-körül a Biblia

Basilica Collegiata di Santa Maria Assunta, Szűz Mária Mennybemenetele Bazilika, San Gimignano-ban. A román építészet remeke, melyet 1000. körül kezdtek építeni. Külső homlokzata robusztus, dísztelen, északi falánál, egy egyszerű négyzetes, kő harangtorony áll.
Giovanni di Cecco, 1472. évi megbízás alapján épített keresztelő medencéje, mely néhány évtizeddel ezelőtt még használatban volt a templomban, most az oldalsó bejárat loggiájában található, az Angyali üdvözlettel.
A falon Angyali üdvözlet freskó, mely valószínűleg Sebastiano Mainardi műve, és 1482-re datálják. Úgy tartják, hogy ez Leonardo híres Angyali üdvözletének gyenge utánzata.
Amint belépünk a templomba, szájtátva bámuljuk a csodát..........
A román stílusú belső tér pazar freskóiról híres, amelyek szinte teljes egészében befedik a falakat. A fejünk fölött kéklő mennybolt arany csillagaival és a mennyország káprázatával, s a falakon körbevesz bennünket a Biblia.
Ótestamentum történetei, alkotójuk Bartolo di Fredi 1367-ben festette őket. Bartolo di Fredi egyike a legismertebb sienai festőknek a XIII. század második felében.
  
Az Újtestamentumi története. A képek elkészítésének idejét a legutóbbi elméletek szerint 1333-1341 közöttre teszik, s alkotóit Simone Martini iskolája követőiként határozzák meg. Eleinte Lorenzo Ghiberti, majd Giorgio Vasari, és egy névtelen festőről beszélnek, akit sienai Barna-ként emlegetnek, aki mialatt ezeket a freskókat készítette, leesett az állványról és 2 napon belül meghalt.
A templom főoltárán egy nagy márvány cibórium és két térdelő angyal található gyertyatartókkal
A hajó hátsó falán, az Utolsó ítélet alatt Szent Sebestyén vértanúságát ábrázoló freskó látható, amelyet Benozzo Gozzoli festett 1464-ben, a pestisjárvány kitörése idején. Az alkotást San Gimignano lakosai rendelték meg, annak a fogadalomnak az eredményeként, amelyet a Szent Sebestyén vértanúságának tiszteletére tettek. A festményen a nyilakkal teli Szent Sebestyén szenved vértanúhalált, akit angyalok koronáznak meg.
Santa Fina kápolnája, melyet Giuliano és Benedetto da Maiano tervei alapján 1468-ban alakítottak ki. Domenico Ghirlandaio pedig freskókkal borította a falakat.

Tizenöt évesen (1238-1253) elhunyt Santa Fina tízéves korában súlyosan megbetegedett, és a haláláig eltelt öt évet egy deszkán fekve töltötte, hogy növelje szenvedését Isten előtt. Halálakor a táblát virágok borították. A gyermek sorsát türelmesen viselte, s fájdalmait nem mutatta, s hitében sohasem rendült meg. Mindenkihez barátságosan fordult, s Istennek folyamatos imádsággal mondott köszönetet. A nép már életében elkezdte szentként tisztelni. A legenda szerint halála előtt megjelent neki Szent Gergely és megjövendölte közeli elhunytát. Halálakor állítólag a város harangjai maguktól megkondultak, s számos egyéb csodás jelenségről is beszéltek. A csodák láttán a város lakói elhatározták, hogy a dómban temetik el.

50 évvel később felépítették Santa Fina kórházát, mely minden beteg számára menedéket kellett nyújtson. 
Szent Gergely bejelenti Santa Finának halála eljövetelét
 Santa Fina gyászszertartása. Az élő virágokat arany brokátra változtatták, amely a fekete és sötét türkiz szöveten ragyog
A legenda szerint halála (1253. március 12.) évfordulója idején ma is megjelennek a tornyok kövein, s a városfalakon a violák
 
Folyt.köv.: Sant’Agostino templom

2 megjegyzés:

  1. Minden négyzetcentiméter egy csoda. Évszázadok óta ragyog az utókor számára, hát remélem még ugyanúgy évszázadokig megmarad. Ezzel nem lehet betelni. Háromszor pörgettem végig a fotókat és még fogom többször is...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Döbbenetes volt belépni a templomba, tényleg csak jártam körbe-körbe és csodáltam. Nagy élmény volt.

      Törlés