2019. november 6., szerda

Siófoki villák

Siófokon a szép színes platánok mellett gyönyörű villák is sorakoznak. Híresek és kevésbé híresek.....
 Jókai-villa
A villát 1897-ben Braun Dávid építette, a századfordulón Dr. Fekete Vilmos temesvári ügyvéd vásárolta meg. Jókai 1903-ban, itt töltötte életének legutolsó nyarát, a tulajdonos vendégeként. Jókai Mór gyakran megfordult Siófokon, és a Siófokról Füredre történt hajóútján szerzett élményit használta fel az Aranyember című regényéhez. A második világháború végéig szállásként funkcionált, majd 1947-ben államosították. A szocializmus évei alatt a házban működött rendőrség, zeneiskola, Pannónia központ. 1995-ben a villa újból magánkézbe került. Jelenleg szállodaként működik.
Thanhoffer-villa
1897-ben Thanhoffer Lajos orvosprofesszor arra kívánta ösztönözni a korabeli nagypolgárságot, hogy az övéhez hasonló épületekkel ékesítsék a Balaton-partot. Az anatómia elismert professzorának meggyőződése volt, hogy az akkoriban divatos külföldi nyaralóhelyek helyett sokkal inkább Siófokot érdemes választani. A tudós építette villa a vörös hadsereg parancsnokságaként, majd Horthy Miklós főhadiszállásaként is működött. Az épületet 1945 után államosították. Mai arculatát 2013-ban kapta, amikor kívül - belül is teljes rekonstrukción esett át. Ha minden igaz könyvtár működött benne, most szálloda
Krúdy-villa
Neves írónk, Krúdy Gyula 1914 és 1919 között itt töltötte nyarait. Az írót Siófokhoz nemcsak a Balaton varázsa kötötte, hanem egy lány szépsége. Krúdy nyaranta Várady Gyulának, a fürdőtelep egykori bérlőjének vendége volt. 1915-ben ismerkedett meg vendéglátójának lányával, a 21 évvel fiatalabb Várady Rózsa Zsuzsával. Az ismeretségből szerelem lett és feleségül is vette a lányt, akivel élete végéig boldogságban éltek. A Krúdy-villa vagy az úgynevezett Ellinger-villa jelenleg magántulajdonban van.
Egy pár fotó a kedvenceimről, gyönyörű parkokkal, kovácsoltvas kerítésekkel
Palik László és Marsi Anikó egykori otthonát 2017-ben árulták 310 millió forintért, amit Siófokra költözésük előtt korhűen állítottak helyre. Eredendően Vágó Pál festőművészé volt, az akkor parcellázott tópart első villáinak egyike, az 1800-as évek végéről. (Ezt csak most tudtam meg olvasgatásaim során, teljesen véletlenül fotóztam le)
Végül egy eladósorban levő, ha szeretnétek egyet... :)) Budapesttől kilencven egynéhány kilométer autópályán, pikk-pakk lent van az ember a Balatonon.
Sajnálom, hogy a Vitéz Panziót, a Karinthy-rezidenciát nem fotóztam le. Helyette itt olvashattok róla https://muzeumcafe.reblog.hu/karinthy-villa-kozma-villa-vitez-panzio

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése