2019. november 7., csütörtök

Jókai park

Siófokon a Jókai park platánjairól már írtam. Nagyon szép ez a park és fantasztikus szobrok állnak benne.  Helyén egykor a híres siófoki lóverseny-pálya volt.
Még rózsakertje és japánkertje is van, tóval, tavi rózsával, arany halakkal, hidacskával, kis szobrokkal.
 Egy csipetnyi távol-keleti hangulat a romantikus angolkertben
Varga Imre által készített Az öreg Krúdy vagy Illés szekerén című krómacél szobor (2004) Az alkotás a 2003-ban felállított nyíregyházi Hazatérés című szobor másolata, egy kis eltéréssel.
 Az Úr Illésként elviszi mind....

Az Úr Illésként elviszi mind,
Kiket nagyon sujt és szeret:
Tüzes, gyors sziveket ad nekik,
Ezek a tüzes szekerek.

Az Illés-nép Ég felé rohan
S megáll ott, hol a tél örök,
A Himaláják jégcsucsain
Porzik szekerük és zörög. 

Ég s Föld között, bús-hazátlanul
Hajtja őket a Sors szele.
Gonosz, hűvös szépségek felé
Száguld az Illés szekere.

Szivük izzik, agyuk jégcsapos,
A Föld reájuk fölkacag
S jég-útjukat szánva szórja be
Hideg gyémántporral a Nap.

Ady Endre

Varga Tamás szobrász Karinthy Frigyes bronz alakját fürdődresszben jelenítette meg, ahogy ül egy faágon és a Balaton partján pihen. (1997)
Karinthy Frigyes gyermekkorától járt Siófokra, a Batthyány utcai Vitéz-panzióba nyaralni, a szálló falai rengeteg ifjúkori csínytevésének lehettek tanúi. Később, a felnőtt, de korántsem megkomolyodó író a családjával látogatta a nyaralóhelyet, de rajtuk kívül fővárosi íróbarátait is magával vitte. Gyakran látogatta itt Hunyady Sándor és Rejtő Jenő is. A közös nyaralásból természetesen rengeteg történet és anekdota született, melyeket írásaiba is belecsempészett. Az író nemcsak élete vidám pillanatait töltötte a siófoki villában, de halálát is itt lelte.
Sajnos egy szomorú hír, mely tegnap történt, hogy unokája, Karinthy Márton 2019. november 6-án, 71 éves korában elhunyt :((
Kedvenc szobrom lett.....Nem véletlen a két szobrászművész nevének egyezése, Varga Imre (1923- Siófokon született) fia, Varga Tamás (1953-)
Ilyen csodálatosan szép a Balaton part Siófoknál, nem hittem volna, mint nagy északi-part rajongó.....

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése