2019. november 4., hétfő

Pesti főtér

Lassan befejeződik Pesten a Vörösmarty tér felújítása
Megszépült a tér közepén álló Vörösmarty-szobor is. Kallós Ede és Telcs Ede 1908-ban leleplezett műve, nem csak a költőnek, hanem a magyar nemzeti imádságnak, a Szózatnak is emléket állít. Akkoriban a szobrok jó része közadakozásból valósult meg, nem városi vagy állami pénzből, így gyakran már az anyagi források előteremtése is éveket vett igénybe.
Vörösmarty ülő szobra carrarai márványból készült, 330 cm magas. Körülötte a társadalom minden rétegének képviselői állnak.
A bal sarokban a Szózat megcsendülésére a munkás leteszi pörölyét, átöleli feleségét és kisfiát. Egy kislány bokrétát tart, baljával megfogja a füzért tartó nő kezét, mellette díszmagyar-ruhás férfi, akihez leányka simul.
Jobb oldalt nőalak, karján csecsemővel, előtte iskolás fiú. Öreg paraszt botjára támaszkodik, mellette zászlótartó. Kisdiák énekel. A szélen földműves és parasztlány áll.
Hátul ülő úrilány és felnőtt diák, mellettük pásztorfiú. A jobb oldalon párja egy parasztlány. Matrona unokájával. A mellékalakok 275 cm-esek. A szoborcsoport 21 db carrarai márványtömbből áll.
Egy anekdota szerint a közadakozás ideje alatt egy Liszkay János nevű koldus úgy döntött, a maga szerény eszközeivel ő is hozzájárul a szobor elkészültéhez; el is küldte édesanyjától örökölt ezüst húszkrajcárosát, népszerű nevén Máriását a város elöljáróihoz. A városatyák végül úgy döntöttek, a különleges adományt beépítik a szobor talapzatába. Így is lett, s a pénzérme megfeketedve bár, de azóta is ott látható, ahova annak idején elhelyezték. (A baloldali képen látható is az a kis fekete pont)
Az Oroszlános kút, Péter Ágnes szobrászművész és Wild László építész alkotása, amely a tér megújításakor, 1985-ben került ide, most áthelyezték a Harmincad utca és a Vörösmarty tér csatlakozásához.
  
A tér legszebb épülete a Gerbeaud-ház
Szemben a nyüzsgő Váci utca
Kíváncsi vagyok milyen lesz itt az adventi vásár?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése