2019. november 26., kedd

Varázslatos hely

Néha elkeveredik az ember olyan helyre, aminek leírhatatlan aurája van, végtelen nyugalmat áraszt, és nagyon jóérzés ott sétálgatni. Ilyen volt Balatonbogláron a temetődomb, a Vörös és Kék kápolna parkja. "Különleges hangulatú, szakrális hely", ahogy írják, és mindettől függetlenül én is ezt éreztem.
A neogótikus stílusú Vörös kápolnát 1857-ben építtette Bárány Pál, s ebben a sírkápolnában nyugszik felesége, gyermekei és ő maga. 1902-ben a Bárány-birtok anyai ágon átszállt gyulai Gaal Gastonra és családjára.
A Vörös kápolna előtti, levendula és rózsa bokrok övezte amfiteátrumban színházi előadásokat tartanak. El tudom képzelni milyen csodálatos lehet.
 A két kápolnát egy park köti össze
A szintén neogót stílusú Kék kápolnát a Körmendy család építette 1856-ban, más források szerint 1891-ben. A régi temetőben lévő telken eredetileg egy családi kripta készült, erre építették rá a kápolnát.
A kápolnákban már régóta nem zajlik liturgikus szertartás, a 60-as években üresen álltak, berendezésüket elvitték, a környék is elhagyatott volt, amikor Galántai György képzőművész 1970-ben a Kék kápolnában megrendezte első tárlatát. Három év alatt a hely a magyar neoavantgard törekvések központjává vált, melyet a rendszer hevesen támadott, majd felszámolt.
 A két kápolna nyaranta jelenleg is kiállításoknak ad teret.
A parkban, az egykori középkori temetőben szimbolikus sírhelyet kaptak a boglári díszpolgárok. Ezeket az emlékhelyeket pezsgősüvegekből rakták ki,  a helyi pezsgőtermelés múltjára emlékezve. Ezt akkor ott nem tudtuk és eléggé csodálkoztunk is ezeken a sírokon.....
XIII. századi, Árpád-kori templomrom, ami a település első temploma volt. A teljesen a föld alá került romot a régészeti feltárás után stilizált vörös homokkő fallal vették körbe.

2 megjegyzés:

  1. A Körmendy család római katolikus volt és a templom (kék kápolna) is az. Bővebben róluk: https://www.baanbea.hu/csaladtortenetek/kormendy/

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen az információt, és a linket!

      Törlés