2019. november 10., vasárnap

Állomás parkjában

A siófoki vasútállomás épületének jelenlegi formája valamikor az 1900-as évek elején épült, előtte egy szép park terül el,  a Millennium park, 1994-ben adták át, és több köztéri szobornak is az otthona.
A romantikus hangulatú Zenepavilonban Varga Imre szobrászművész, Kálmán Imréről készült bronzszobra. (1997)
Kálmán Imre - az operettek királya - siófoki születésű. Megnéztem a szülőházában berendezett emlékházat is, melyről majd írok még.
Varga Imre "Mártírok" szoborcsoportot 1985-ben, Kaposvár számára készítette, s a Tanácsköztársaság somogyi mártírjai címet viselte. A rendszerváltás után a kompozíció Siófokra került, 1996-ban állították fel jelenlegi helyére.
Könnyek kútja elnevezésű emlékmű, az 56-os forradalom áldozatainak állít emléket, Varga Tamás szobrászművész készítette. (2006) A kőből készült műalkotás közepén egy bronzból készült mellszobor áll, amely egy lehajtott fejű könnyező nőt ábrázol. Az emlékmű arra emlékeztet, hogy 56 tragikus eseményei után sokáig tiltott volt a megemlékezés, mellette egy oszlop, a forradalom siófoki áldozatainak neveivel.
Martsa István - Zuhanyozó nő című alkotása (1956)
Eredetileg a peronon állt, egy szökőkút közepén, az átalakítások során helyezték ide a parkba, furcsa módon a szökőkúttól távolabb.
 Szép ez az állomás előtti park, gyönyörű növényekkel, őszi színeivel....

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése