2018. május 8., kedd

Útba esett

Kecskemét felé Kenderesen vezetett át az utunk, a városkába érve feltűnt a tábla "Isten hozta Kenderesen, vitéz nagybányai Horthy Miklós, Magyarország kormányzója szülővárosában!" Megkerestük, a kastélyt, mivel egyikünk sem járt még itt.
Jelenleg egy kollégium működik benne, de látogatható. A portás volt az idegenvezetőnk. A belépő jeggyel még megnézhettük a Tengerészeti- és Néprajzi Kiállítótermet és a Horthy-kriptát is.  Középen a Horthy-címer, alól hármas zöld halom, páncélos markában három búzaszál.
A kastély az 1800-as évek elején épült, de eredetileg nem a Horthy család tulajdonában volt, hanem Halasy-kúriaként tartották számon. A kormányzó édesapja, Horthy István 1850-ben érkezett ide, mivel anyai ágon itt örökölt birtokot. Majd feleségül vette Halasy Paulát. Ettől kezdve beszélhetünk Horthy-kastélyról,  ide született 9 gyermekük, István, az első világháború hőse, később lovassági tábornok, Zoltán, Béla, aki kadétként fiatalon balesetben elhunyt, Paula, a későbbi Graefl Jenőné, ötödikként a testvérek sorában vitéz Nagybányai Horthy Miklós altengernagy, az osztrák-magyar hadiflotta utolsó parancsnoka, Magyarország kormányzója (1868-1957), Erzsébet, a későbbi Péchy Györgyné, majd Czernin Artúrné, Szabolcs, és a kisgyermekkorában elhunyt Jenő, végül az Afrika-utazó és vadászati író Jenő, aki Kittenberger Kálmán vadászati utazásait is nagyvonalúan támogatta.
Magyarországon egyedülinek számított  a kastély bejárata előtt látható Horthy-mellszobor, 1945 után sehol máshol nem állítottak szobrot az egykori kormányzónak. Domonkos Béla (1993) alkotása. Kenderesen azonban Horthy Miklósra elsősorban nem mint politikusra, a háborús tragédiába sodródott Magyarország államfőjére emlékeznek. A falu bőkezű patrónusát, jó szándékú és emberséges birtokosát tisztelik személyében. Ma már több is található az országban, többek között Hencidán......erről is ott hallottunk először
A kastélyt apjuk elhunytát követően Horthy Szabolcs használta, aki vármegye főispánjaként, mint tartalékos huszár főhadnagy 1914-ben az orosz fronton túlerővel harcolva halt hősi halált. Halála után lett  több, mint hétszáz hold földdel együtt Horthy Miklós tulajdona.
Nem is tudtam, hogy Horthy Miklós az elemi iskolát Debrecenben fejezte be, gimnáziumi tanulmányait Sopronban a Lähne-Intézetben végezte, majd a fiumei Tengerészeti Akadémia növendéke lett. Életéről bővebben itt olvashattok.......http://mek.oszk.hu/00300/00355/html/ABC05727/06486.htm

Az eredetileg barokk kúriát 1925-ben átépítették, Kalin Ferenc tervei alapján, Horthy Miklós feleségének, Purgly Magdolnának kérésére,  neobarokk stílusban. 
Miután Horthyt kormányzóvá választották, az itteni kastélyt nyári lakként használták.
Pár szoba látogatható, a bútorok már nem eredetiek, csak a falakon lévő képek, újságcikkek emlékeztetnek a múltra
1944-ben a Horthy családot a németek elvitték, a kastélyban lévő értékeket széthordták és az épületet tönkretették, a könyveket, megmaradt tárgyakat máglyán elégették. Használták magtárnak, tartottak benne lovakat. 1950-ben létesítettek benne mezőgazdasági szakiskolát.
Vitéz nagybányai Horthy István (1904-1942), magyar politikus és katona. Horthy Miklós kormányzó idősebb fia, kormányzóhelyettes, gépészmérnök, repülő főhadnagy
Nagyon keveset tudok a Horthy családról, a kastély látogatás kapcsán éjszakákba nyúlóan sok érdekességet olvasgattam róluk. Próbálom megfejteni, vajon miért is ítélik meg ennyire másként az emberek, miért is ilyen megosztó a személyük?
 "Mély a tenger és végtelen... De mélyebb szeretetem, mely szülőhazámhoz fűz, és végtelenebb vágyódásom, mely a magyar földre és a magyar nép körébe hazavonz!" Horthy Miklós

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése