2018. május 28., hétfő

Nagytemplom

Nagytemplom, nemcsak Debrecenben, hanem Kecskeméten is van, igaz ez római katolikus, copf (klasszicizáló késő barokk) stílusban épült 1774-1799 között, Osvald Gábor, piarista szerzetes tervei szerint. Óraszerkezete  az ország egyik legrégebbi ma is működő órája, s egyben Magyarország legnagyobb számlapú toronyórája. Csodálatos kilátás lehet a tűzfigyelő erkélyéről, de sajnos most felújítás alatt állt az egész templom. Így az Alföld közepén nem tudtam sehová se felmászni.... :)))
Belseje monumentális, 22 000 m³ légterű, 6 oldalkápolnával szegélyezett, késő barokk stílusú, meglehetősen gazdagon díszített tér.
A főoltárkép a templom titulusát, Krisztus mennybemenetelét ábrázolja, felette a freskón az áldást osztó Atyaisten. A középső freskó a város védőszentjét, Szent Miklóst ábrázolja jellegzetes pásztorbotjával, amint egy öreg pásztor kecskegidát ajánl fel neki. Fölöttük Kecskemét címere látható, melyet egy angyal tart. A szentély felőli kupolafreskó 14 méter átmérőjű, magyar szenteket, királyokat, boldoggá avatottakat ábrázol, amint Máriának, Magyarok Nagyasszonyának hódolnak.
Oldalsó oltárképek közül ezen  akadt meg a szemem, Szűz Mária kecskeméti látogatása (barackvirágos Mária)
 Orgonahangversenyek helyszíne
Itt pedig a főtér bronzmakettje, ahol az eddigi épületeket is felismerhetitek, Városháza, Nagytemplom, Szent Miklós templom és a Református templom a tér közepén, vakok számára is tapinthatóan. (Lakatos Pál Sándor  munkája 2006.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése