2018. május 24., csütörtök

Ahol Jókai is tanult

Előzőleg írtam a református templomról, és nem messze tőle található a kecskeméti Református Újkollégium. Szecessziós épületét Mende Valér tervei alapján építették 1911- 1913 között.

Kialakításánál német, angol és a finn szecesszió hatásai érvényesülnek. Aranyosmaróti piros cseréppel fedett huszártornyán óra jelzi az idő múlását.
 A főhomlokzat két sarka bástya jellegű
Az Újkollégiumban ma a Református Kollégium, Általános Iskola és Gimnázium, valamint a Kecskeméti Református Egyházközség Könyvtára működik. A kommunizmus idején kényszerszünetre ítéltetett Kecskeméti Református Kollégium 1990-ben indult újra.
A magasföldszint előcsarnokában Ferenczy István márvány görög művészetet idéző domborműve látható, a Szánthó család síremlékére készült.
A gimnázium és főiskola számára 1830-ban építették az Ókollégiumot, klasszicista stílusban. Kissé hányattatott sora volt. Az iskolát 1835-ben líceumi rangra emelték, 1841-től főiskolaként szerepel. A szabadságharc után algimnáziummá süllyedt. Jogakadémiai státuszt 1860-ban kapott, 6 év múlva 4 évfolyamossá szervezték. 1924-ben egyetemes református jogakadémia lett, 1949-ben megszüntették. Az épületben ma a Károli Gáspár Református Egyetem Állam és Jogtudományi Kara működik.
Dunamelléki Református Egyházkerület Ráday Múzeuma is az épületben található
 Kutas László szobrászművész Kálvin János bronz mellszobra (2009)
Nem volt szerencsém a református látnivalókkal a városban, pedig az emberek nagyon kedvesek voltak és mindent megtettek, hogy belül is megnézhessem az épületeket. A templomnál a kis egyházi boltban az eladó felhívta a templom őrzőjét, de nem vette fel a telefont. A Kollégium díszteremében éppen előadás volt, így nem láthattam Róth Manó (Róth Miksa testvére) ólom ablaküvegeit, mondták, hogy nyolcig nyitva vannak, jöjjek vissza később, de mi akkor már hazafelé tartottunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése