2018. május 9., szerda

"Isten áldása legyen a hazán!"

Horthy Miklós Tengerészeti Kiállítóterem
A gyűjteményt 2003-ban nyugalmazott tengerészek hozták létre, azzal a céllal, hogy Horthy Miklós tengerészeti, kormányzói, illetve emigrációs múltját megőrizzék az utókor számára.
A kiállítás Horthy idejében épült Kultúrházban található. A képek alapján különösképpen kíváncsi lettem Horthy Istvánra és feleségére, így olvasgattam róluk, hogy hiányos tudásomat kiegészítsem, melyet megosztok veletek is. Vajon ti hallottatok- e róluk?
          
Horthy Miklós és idősebb fia Horthy István (1904-1942)
Horthy István, 1928-ban szerzett gépészmérnök diplomát, majd a Weiss Manfréd gyár repülőmotor osztályán helyezkedett el. A következő évben amerikai útra indult, a Ford gyárban szerzett tapasztalatokat, először egyszerű munkásként, később tervezőmérnökként. Hazatérte után a MÁVAG gyárban dolgozott. 1934-től 1938-ig cégvezetője, 1938-tól haláláig vezérigazgatója volt a cégnek. 1940-től a MÁV elnöke. 
1940-ben házasodtak össze gróf Edelsheim-Gyulai Ilonával. 1941-ben megszületett fiuk ifj. vitéz nagybányai Horthy István. 1941-től államtitkár. 1942-ben tartalékos vadászpilótaként a keleti frontra került. 
A magyar politikai vezetés döntése értelmében augusztus 20-át követően Horthy István vadászpilóta-beosztása megszűnt volna, és kormányzóhelyettesi minőségében először protokolláris feladatokat látott volna el a keleti fronton, majd visszatért volna Magyarországra. A visszahívó parancs késéssel érkezett a frontra, de megkapta még 19-én. Emiatt másnap nem vehetett volna részt bevetésen – de felettese nem tudott róla, ő meg nem jelentette. Feltehetően befejezésnek szánta az aznapi bevetést, mivel az a 25. bevetése lett volna. Az utolsó bevetésén Alekszejevka város közelében, 1942. augusztus 20-án, röviddel a felszállás után Héja típusú vadászgépével lezuhant.
Balesete után amiatt a tény miatt, hogy náciellenes volt, mely véleményét időnként nem is rejtette véka alá, a halálának okához sok legendát és találgatást fűztek, melyekre mind a mai napig nem sikerült megerősítő bizonyítékot felmutatni. Még felesége sem hitte el a német merénylet lehetőségét annak ellenére, hogy tudott arról, a németek lehallgatták a férjével folytatott utolsó beszélgetését, amelyben a kiugrási lehetőségekről beszéltek. A marxista történetírás szerint részegen szállt fel a névnapi ünnepsége után, azonban István reformátusként nem augusztus 20-án ünnepelte névnapját, valamint frontszolgálat alatt sohasem ivott. Ismert volt a Héja vadászgép rossz repülési tulajdonsága. A gépek nehéz motorjához és légcsavarjához rövid törzs tartozott, utólag kaptak kiegészítő páncélozást, emiatt farnehezek voltak, szűk fordulóból gyakran dugóhúzóba estek. Horthy István sokat repült, tapasztalt, jó pilóta volt, de tapasztalatait más, a Héjától nagymértékben eltérő konstrukciójú gépeken szerezte. A katasztrófát követő vizsgálat után holttestét hazahozták és Kenderesen temették el.
gróf Edelsheim-Gyulai Ilona, (1918-2013)
II. Világháborúban önkéntes ápolónő. Szerepet vállalt a zsidók megmentésében, ő juttatta el Horthy Miklóshoz az Auschwitz-jegyzőkönyvet, amelyből világossá vált, hogy a magyarországi zsidókat nem munkaszolgálatra, hanem kiirtásra viszik. Ennek hatására szüntette be a deportálásokat a kormányzó. 1944-ben közreműködött a kiugrási kísérletben.
Követte a kormányzót a német fogságba, az amerikai hadifogságba, majd a portugáliai emigrációba is, ahol a levelezését intézte. (Jártunk Estorilban, egy régebbi írásomban, a linkre kattintva olvashattok róla) .http://nora-bora-nora.blogspot.hu/search?q=Estoril 
Második férje Guy Bowden brit ezredes volt. A magyarországi rendszerváltozást követően többször járt Magyarországon, ahol Horthy Miklós végakaratának megfelelően intézte a kormányzó és felesége kenderesi újratemetését. 2013-ban hunyt el angliai otthonában. Földi maradványait a kenderesi temetőben lévő családi mauzóleumban helyezték örök nyugalomra.
2010-től a kiállítóteremben kialakításra került egy Trianon terem, mely Magyarország fájdalmát tükrözi, az 1920-as döntést követően.
Bizony mi egész más nézőpontból egy meghamisított történelmet tanultunk. Mennyi érdekesség, aminek még hírét sem hallottam. Ezért is szeretek utazgatni, mert úgy látom van még mit látni és megcsodálni kis hazánkban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése