2023. április 29., szombat

Szecessziós iskola

Szeretek Pesten gyalogolni. Nagy örömömre, pont a Róth Miksa-házból jövet pillantottam meg ezt a csodás épületet Erzsébetvárosban, a Dob utcában. A szűk kis utcában nehéz volt jó fotót készíteni az épület egészéről.
Épült 1905-1906 években, Hegedűs Ármin tervei szerint. Ő tervezte többek között a Gellért Hotel és Gyógyfürdőt és a Szervita téren lévő Török Bankházat is, amiről nem régen írtam>>>>>>Itt
A külső homlokzat mozaikjait, Vajda Zsigmond festőművész tervei szerint, Róth Miksa kivitelezte. A mozaiksor bal oldalán lányok, a másikon pedig fiúk, akik közepén találkoznak, és egymás kezét fogva szembekötősdit játszanak.
Annyira bájos, mint egy régi mesekönyv képei..... 
A kor szokásának megfelelően az épület két szélén a fiúk és lányok bejárata, felettük két-két fiú-, illetve leányalak, Melocco Péter szobrászművész munkái. A fiúk termei, a felső két emeleten voltak és a főlépcsőn jutottak fel az egykor tetőn lévő, ma már nem létező játszótérre. A lányok lépcsősora azonban csak a harmadik emeleten lévő, tornateremként is használt díszteremig tartott.
Az első világháborúban az épület hadikórházként működött, a másodikban pedig katonai célokat látott el. Bombatalálatot és több belövést is kapott. A háború utáni években állították helyre, majd újra iskolaként nyitotta meg a kapuit. Jelenleg Magyar-Angol Két Tanítású Nyelvű Általános Iskola, és Művészeti Szakgimnáziumként működik. 2017-ben teljes felújításon esett át. 
Szívesen megnézném belülről is!
Nagyon örülök, hogy felfedeztem ezt a szépséges szecessziós épületet és Róth Miksa egy újabb alkotását csodálhattam!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése