2023. április 20., csütörtök

"Ars longa, vita brevis"

Róth Miksa 
(1865-1944) 
magyar üvegfestő és mozaikművész
 "Ars longa, vita brevis" 
A művészet örök, az élet rövid
Róth Miksa lakóháza, egy csodálatos kis múzeum a VII. kerületi  Nefelejcs utcában, mely művészetének szakaszaiból, historizmus, szecesszió és az art deco korszakából is ízelítőt ad.
A ház eredetileg Gelb Sámuel bútorgyárosé volt. Róth Miksa 1911-ben vásárolta meg, majd Pecz Samu tervei alapján építtette át. 
Ekkor emelték a belső udvarban a három szintes épületet a műhelyek számára. Itt működött „Róth Miksa Császári és Királyi Udvari Üvegfestő és Mozaik Művész Műintézete” 1939-ig. 
Az épületek a második világháború során német, majd szovjet katonai térképészeti irodának adtak helyet. 1948-tól a Honvéd Petőfi Akadémia működött itt, ahol politikai tiszteket képeztek a Magyar Néphadsereg számára. Az épület egyre jobban leromlott, az Országos Szakipari Vállalat műhelye lett, aztán szükséglakásként szolgált. 
Az utcai épület emeleti részén, három szobát hagytak meg az államosítás után Róth Miksa özvegyének, Walla Jozefának valamint Erzsébet, Amália és József nevű gyermekeinek. 
 Stróbl Alajos szobra Róth Miksáról (1925)
 
 
A múzeum látványossága a család által használt emeleti lakás három, teljesen eredeti berendezésű szobája. A nappali, a háló és a dolgozó bútorai közül többet Róth maga tervezett vagy gyártott.
A család a rendszerváltás után, részben Ráday Mihály közbenjárására, az apa hagyatékát Erzsébetvárosnak ajándékozta, hogy szülőházukból Róth Miksa Emlékház nyíljék. A múzeum 1999-ben nyílt meg a látogatók számára.
Róth Miksa egykori dolgozószobájából kialakított „Róth Szalon” gyönyörű mozaikos kandallója. 1904-ben St.Louis-ban ezüstérmet nyert, melyből összesen négy készült.
Meglepődtem, hogy Kolodko Mihály, Róth Miksa miniszobrát itt találtam. Róth Miksa egy ablakkeretet tart a kezében, és éppen azon tűnődik, hogy mi legyen a témája a keretbe kerülő megfestett ólomüvegnek. Közben felülről érkezik a fény, egyrészt ezzel jelezve a művészi megvilágosodás pillanatát, másrészt Kolodko ráirányítja a figyelmet arra, hogy Róth Miksa a napfény művésze, üvegablakai nem élnének fény nélkül.
Az életéről munkáiról bővennen>>>>>>>>https://turul.info/napok/rothmiksa 
 
Folyt.köv: a csodálatos üvegfestészettel és mozaikokkal

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése