2023. május 1., hétfő

Ismerkedés a szürrealizmussal

Salvador Dali kiállításon jártam a Király utcában. 
Beniamino Levi által vezetett párizsi Dalí Universe magángyűjtemény bepillantást ad a híres szürrealista művész alkotásaiba. Valójában elsősorban festőművészként ismert, de ezen a kiállításon megismerhetjük Dali kevésbé ismert zseniális műveit és sokoldalúságát
Rögtön az első tablón megjelenő információ szerint Salvador Dali öt éves korában meghalt bélhurutban Spanyolországban. Hogy is van ez..........? Kilenc hónappal utána megszületett 1904. május 11-én Salvador Dali, akit a szülei ez elhunyt kisfiú után szintén erre a névre kereszteltek.
  
"Nem vagyok furcsa, csak nem vagyok normális "
A képet egy izraeli művész alkotta a kiállítás megnyitóján
Űrvénusz
Itt már megjelennek a Dali-szimbólumok, a puha-óra, tojás, hangyák, elvágott test. A nyakról lefolyó órának két jelentése is van, a szépség mulandó, de a művészet szépsége örök. A hangyák a bomlás szimbólumai. A tojás a megújhodást, jövőt  jelképezi. 
A csiga és az angyal
A csigák nagyon érdekelték Dalit, a kettősségük, a kemény váz és a puha belső. Itt a csiga az idő lassú múlását jelképezi, de szárnyakat kapott és hullámokon lovagol, hátán egy angyallal, aki gyors mozgással ajándékozza meg, egy mankóval a kezében, ami egy újabb Dali-szimbólum.
Az idő tánca
Dali-szimbólumok egyike, melyet egész élete során alkalmazott. Egyesek Albert Einstein relativitás elméletét látják benne. Az időutazás koncepciója is benne van.
Beethoven feje
Dalit lenyűgözte Beethoven zsenije. Egy este vihar után az eget kémlelte, ahol a felhők egy hatalmas Beethoven-fejjé álltak össze.
 Az idő asszonya
Hódolat a női kecsességnek és szépségnek, az elfolyó óra utal az idő mulandóságára
 Üvegpaszta és fém
„Az emberek szeretik a rejtélyt – és ez az, amiért kedvelik a munkámat.”
Táncos
Dalit lenyűgözte a táncművészet, különösen kedvelte a flamenco szenvedélyességét. Gyakran alkalmazta az arctalan alakot
„Mindig adódik egy pillanat az emberek életében, amikor rájönnek, hogy imádnak engem” (Dali)
Hódolat Terpszikhorének, a görög mitológiában a kilenc múzsák egyikének, a tánc és ének istennőjének. A klasszikus táncoló alak, a szögletes, absztrakt alakkal, a modernség és megújulás jelképeként. Itt is arc nélküli alakokat látunk.
Szürrealista angyal
Dali műveinek fontos témája az angyalok.
A hallucinogén torreádor
Az arc egy trombita tölcsérébe rejtőzik, össze nem illő tárgyak sokasága és a fogva tartott torreádor, igazi szürrealizmus
Arany és rubint
Hódolat a divatnak. 
Modell pózában álló Vénusz, rózsacsokor frizurával, térdeplő udvarlóval
Szent György és a sárkány
A sárkány szárnyai lángokká alakulnak, nyelve mankó, háttérben Szeléné hercegnő, az alakok arc nélküliek itt is. Az élet és halál, a jó és rossz kettőssége.
Rózsafejű nő
Mankó a halál és feltámadás szimbóluma, jellegzetes Dali-szimbólum, rózsafej, szarv, oda nem illő tárgyak.
Férfi pillangóval
Dali feleségének és múzsájának, Galának készítette. Szépség és harmónia, a pillangó a metamorfózist, átalakulást szimbolizálja.
A bronz- és aranyszobrok viaszvesztéses technológiával készültek, mely lehetővé teszi, hogy a művész által készített eredeti modell után az öntőformából több szobor is kikerüljön, természetesen limitált számban, számozott példányokkal.
 
Egy kis ízelítő a  metszet és litográfiagyűjteményből

Mae West Lips sofa
Az első kanapé 1936-ban készült Párizsban, népszerű bútordarabbá vált.  A lámpa se kerülje el a figyelmünket a mankókkal.
Ékszerek, dísztárgyak
A kiállítás befejezéseként, VR-szemüveggel 360 fokban vesz körül bennünket Dali világa, megvalósul az alcímben ígért „Utazás egy lángelme képzeletében” Hosszú lábú elefántok, zsiráfok és homokon suhanó hajók között repkedhetünk a sivatagban a képzeletbeli teremtmények forgatagában.
 Komplex Event kiállítóhely a Király utcában

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése