2023. április 26., szerda

Rózsák terén

Kerestük a Róth Miksa Emlékházat, a VII. kerületi Erzsébetvárosban, és egyszer csak ott tornyosult előttünk ez a hatalmas templom, az Árpád-házi Szent Erzsébet-plébániatemplom, a Rózsák terén. 
1895 - 1901 között épült, Steindl Imre neogótikus tervei alapján
Az alapkőletételen részt vett az uralkodó, I. Ferenc József is. A templom építése egy időben zajlott az Országház építésével, Steindl nagyrészt ugyanazokkal a mesterekkel dolgozott, a két épület díszítőelemei, mintavilága között is sok a hasonlóság. A templomot az Országház szakrális párjának is szokták nevezni.
A templom előtti téren állították fel 1932-ben, a szent halálának 700. évfordulóján Damkó József Szent Erzsébet-szobrát.  A teret ugyanekkor nevezték el Rózsák terének.
A homlokzati oromzaton Köllő Miklós szoboralakjai láthatók, Szent László, Szűz Mária és Szent István, egy-egy térdeplő angyal és az ország, város címerei.
A főbejárat és két mellékbejárat feletti domborművek Kiss György szobrász alkotásai, ő készítette az oromzat csúcsán álló Szent Erzsébet-szobrot is.
 

Gótikus rózsaablak, körötte a négy evangélista szimbólumával
angyal =Máté, bika = Lukács, oroszlán = Márk, sas = János
A templom kertjében, a szentély mögött a Térdeplő angyal című szobor, amely 2007-ben készült. R. Törley Mária szobrász és Végh Aladár építész alkotásán egy lyukas zászlón térdeplő angyal, a zászlóba vésve olvashatók Márai Sándor '56 karácsonyára írt versének sorai: 
 „Angyal, vidd meg a hírt az égből, Mindig új élet lesz a vérből”  
A templom fontos szerepet kapott az Angelina Jolie által rendezett, a szerb-bosnyák háborúról szóló A vér és méz földjén című filmben.
Ferenc pápa egyik fontos programja lesz, hogy április 29-én, szombaton délelőtt szegényekkel és menekültekkel találkozik Budapesten, az Árpád-házi Szent Erzsébet templomban.
Sajnos a templom zárva volt, remélem lesz lehetőségem megnézni belülről, Róth Miksa üvegablakait látnom kell, még akkor is ha rekonstrukciók..... Most a rózsákat sem láthattuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése