2023. február 26., vasárnap

"Rossz az, aki rosszra gondol"

A Nemzeti Múzeum Magyar Expo sikerek kiállításán találkoztam ezzel a szép festménnyel. Utána néztem az érdekes cím miatt.
Csók István: Honi soit qui mal y pense (Rossz az, aki rosszra gondol)
1929 Barcelona, aranyérem

Milyen érdekes festmény cím, egyből nyomozásba kezdtem, és egy nagyon jó cikket találtam, melyből kiderül miért is ez a kép címe. Ráadásul ez a Térdszalagrend jelmondata. 
A Térdszalagrend 1345 körül alapított, s a legelőkelőbbnek tekintett angol lovagrend, amelynek egyik jelvénye a bal térd alatt hordott sötétkék, aranyszegélyű szalag.

A Térdszalagrend legendája

A windsori kastély Kékszalagrend termében rendezik meg minden év júniusában az úgynevezett Garter ceremóniát, amivel III. Eduárd angol királynak a franciákkal szembeni győzelmére emlékeznek. 1348 óta ez a Térdszalagrend átadásának ünnepe, ami a csatákban hősiesen helytálló bátor harcosokat illette meg.
A kitüntetésnek nevet adó garter szó a legendák szerint egy női harisnyakötőről kapta a nevét. A híres harisnyakötőt, ami világoskék színével, akkoriban igencsak intim ruhadarabnak számított, a szép Joan of Salisbury grófnő viselte a Calais elfoglalásának tiszteletére tartott bálon.
Tánc közben azonban e harisnyakötő kioldódott, és a sok kíváncsi szemlélődő előtt a földre esett. Az udvari cselszövők azonnal tárgyalni kezdték a felháborító eseményt, a király azonban védelmébe vette a hölgyet. A saját kezűleg felemelt harisnyakötőt a saját térdére kötötte a következő (francia) szavak kíséretében: Honi soit qui mal y pense. ('Szégyellje magát, aki rosszat gondol.' vagy 'Szégyenüljön meg az, aki rosszat gondol róla')

Olvassátok, hogyan kapcsolódik mindez Csók István festményéhez

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése