2023. február 22., szerda

Magyar történelem freskói

Lotz Károly freskói mitagadás felkeltették az érdeklődésemet :)) 
Elmentem a Nemzeti Múzeum egyik kiállítására. Persze itt is kigyönyörködtem magam a freskókban. A múzeum főlépcsőházának falait és mennyezetét 1875 óta Lotz Károly és Than Mór allegorikus freskói díszítik.
A falképek három főrészből állnak.
Lotz-féle mennyezetdekoráció, középen a képzelet, körbevéve a szép iránti lelkesedés, az ihletettség, a szemlélődés és a hagyomány allegóriáival. Mindez reneszánsz mintákkal, a Corvinák ornamentikájával hangsúlyozva
 Mennyezeten a művészetek,
tudományok figurái
A főfalak tetején körbefutó, Than és Lotz együttes munkájaként elkészült fríz
A Lotz által festett frízek  az ősmagyar történelem jeleneteivel, Attila és hunjai, Árpád, a vérszerződés témáival.
Than Mór a frízen, egy-egy téma élőképszerű bemutatásával a magyar művelődéstörténet legjelentősebb eseményeit mutatja be. Szent István kolostorokat és iskolákat alapít, I. Béla leveri a pogánylázadást, Szent László a keresztesek vezére, Könyves Kálmán megtiltja a boszorkányok megégetését, III. Béla a közigazgatás rendezése által lendít az ország ügyein, IV. Béla, mint második honalapító, Nagy Lajos és Mátyás király dicsőséges fénykora, Pázmány Péter, mint a katolikus egyetem alapítója, másfelől Bethlen Gábor és Bocskai, a protestáns mozgalom s egyúttal a függetlenségi törekvések előharcosai, végül Mária Terézia, mint az egyetem alapítója jelenik meg, s végül József nádor a múzeum gyűjteményének alapítói körében látható.
Az oldalfalak monumentális allegorikus figurái Than Mór alkotásai. Középen "Pannónia megkoszorúzza a tudomány és művészet géniuszait" oldalt az anyagi jólét, bőségszarut tartó figurája és  a műveltség diadala. Felette az államalapítás triója.
A jövőbe vetett hit,  és a hazaszeretet nőalakjai, felettük a múzeum alapítását megörökítő jelenet és az akkor még élő kortársakat bemutató kép, emlékezés és tiszteletadás 1848-49 eseményeinek.
Mindmáig a legnagyobb jelentőségű magyarországi falképciklusnak tekintik, azokat az eseményeket, jeleníti meg, amelyek a nemzet javát szolgálták.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése