2023. február 11., szombat

Földalatti világ

Végre utaztam a 4-es metrón, néha úgy éreztem, mintha egy űrállomáson lennék.
 Bikás park
 
Az üvegkupola nem véletlenül hasonlít a Bálnára, egy időben készültek a tervei, és ugyanaz a statikus tervezője is. A kupola felső elemei nyithatók, ilyenkor egy sárkányra hasonlít állítólag.
Gyerekrajzos üvegfelületek a padok mellett
Móricz Zsigmond körtér, a színes megálló
Itt már érzékelhetőek a nagy egybenyitott terek
Szent Gellért tér
Komoróczky Tamás képzőművész színes spirálmintás mozaikkal rakta ki az alagutakat, különleges vizuális hatást produkálva.
Fővám tér
Itt már alkalmazták a látszóbeton-gerendákat, ami nagyvonalúvá, ugyanakkor futurisztikussá is teszik az egész 4-es metró vonalát.. Egy kicsit félelmetesek számomra ezek a hatalmas magasságok, egybenyitott terek, óriás betongerendák. A belsőt műrozsdás corten-acéllal burkolták.

Egy szinttel feljebb már a 2-es villamosra szállhatunk....
Kálvin tér
Itt éreztem azt, hogy egy űrállomáson vagyok
A vaskos, merevítő betongerendák és az elszórtan elhelyezett mozgólépcsők miatt. Az egyik legkülönlegesebb megállója a 4-es metrónak.
A vizuális élvezeteket fokozza a mozgólépcsők körüli mozaik, amely messziről kottát rajzol ki, Kodály Psalmus Hungaricusának részletét. 
 Rákóczi tér
Pöttyös mennyezet, ami nem más, mint 23 méter hosszú üvegcsövek, amelyek levezetik a fényt a felszínről a mélybe. Az üvegcsövek felső végénél tükrök felelősek a napfény összegyűjtéséért.
Az állomást támasztógyűrűk merevítik. A gyűrűkre a Rákóczi család egykori birtokainak nevét vésték fel.
Teljesen más hangulata van, mint a többi metrónak, igazán különleges ezekkel a hatalmas terekkel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése