2019. április 16., kedd

Színek, ívek, részletek

A Mátyás-templomban órákig lehet nézelődni. 
A világ minden tájáról csodájára járnak. 
Tegnap tűz pusztított Párizsban, a Notre-Dame katedrálisban, micsoda kár és pusztítás! Jártunk ott szerencsére, évekkel ezelőtt. Az országok, köztünk hazánk is segítik a helyreállítását. Milyen borzasztó lenne egy ilyen tűz a mi nem régen felújított, szépséges templomunkban!
 Szent Kereszt-kápolna
Az épület belseje a megtalált maradványok tanúsága szerint a középkorban is festve volt, nem csupán alakos freskókkal, hanem indás és mértani motívumokból álló, kárpitszerű díszítőfestéssel is. Székely Bertalan, festő és Schulek Frigyes építész, a XIX. század végén alkották meg ezt az egyedülálló belső világot. Munkájukat az eredeti minták mellett az ősmagyar, indás motívumkincs és a népművészet is ihlette, de használnak „nemzetközi” díszítőmotívumokat is, áthatva a korszak szecessziós stílusától. E keveredés eredménye ez a sajátosan magyar szecesszió, amely markánsan különbözik a stílus nyugati képviselőitől.
Erzsébet királyné 
Zala György alkotása (1906)
Máltai Lovagrend főrangú tagjainak címerei
Kratzmann Ferenc műhelye, az Országos Üvegfestészeti Intézet készítette a szentély, és a hajó ablakait.

Mátyás király 1470-es, eredetileg a tornyon elhelyezett címere az uralkodó arcmásával, kétoldalt Székely Bertalan fekete vitézeket ábrázoló szekkóival.
Legközelebb megmászom a tornyot, addig míg képes vagyok rá, 170 lépcső!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése