2019. április 23., kedd

Régi-új

Miniszterelnökünk rezidenciája, a Szent György téren
Újból régi szépségében ragyog az egykori Karmelita kolostor, a budai Várnegyedben. Az átalakított épületet Zoboki Gábor építész jegyzi. Előtte a téren gróf Bethlen István szobra, aki a két világháború között leghosszabb ideig hivatalban lévő miniszterelnök volt. Stremeny Géza szobrászművész alkotása (2013)
Már a középkorban is egy kolostortemplom állt itt, mégpedig a ferenceseké, melyet a törökök elpusztítottak. Romjaiból az új rendházat építő jezsuiták emeltek ismét kápolnát, amíg II. József fel nem oszlatta őket. Így a templomból színház lett, mégpedig a beszélő- és sakkozógépéről híressé vált Kempelen Farkas tervei szerint. A színpadán fellépett Beethoven és itt mutatták be először Katona Bánk Bánját is. Egészen a közelmúltig színházi funkciókat töltött be, legutoljára a Táncszínház működött itt. A homlokzat itt előreugrik, és a tető is magasabban van. Ez lesz az a helyiség, mely látogatható lesz a nagyközönségnek is, évente több rendezvényt, elsősorban hangversenyeket terveznek ide. Az biztos, hogy minden május hetedikén lesz egy jelentős Beethoven-koncert (1800-ban ezen a napon lépett fel itt a zeneszerző)
 Mellette a Sándor-palota
Sajnos körbe volt kerítve, de szerencsére csak hálós kerítéssel. Úgy látom tovább folytatódik a tér rendbetétele, készül a Királyi Lovarda, a Honvéd Főparancsnokságot lepel fedi. a Főőrség közelébe sem lehetett menni. Egyre jobban szépül a tér......
Csak sport cipőt ajánlok a várban mindenféle sétához, a girbegurba macskakövekre nem való a magas sarkú :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése