2019. április 9., kedd

Béla-kápolnája

A Mátyás templom egyik kápolnájában található III. Béla király (1172-96) és első felesége, Chatillon Anna sírja. 
A fehér márványból készült  "hitvesi ágy" baldachin-szerű kialakításban egy soktornyú, "királyi" várat formál. A felső félköríven aranyozott háttérrel Isten és a tizenkét apostol láthatóak. A királyi pár lábánál két kedvencük, egy-egy kutya vigyázza örök álmukat, lábuk alatt, az ágy előlapján a kettős kereszt, III. Béla címere.
A síremlék nem hétköznapi előzmények után került az egykori Koronázó Főtemplom oldalhajójába. A XIX. században derült fény arra, hogy Magyarország királyi személyiségei Szent Istvántól Szapolyai Jánosig ugyanoda, az egykori székesfehérvári Nagyboldogasszony-bazilika altemplomába temetkeztek.
A Koronázó templom elpusztult, maradványainak feltárásakor a többszörösen kifosztott és feldúlt királysírok közül csak III. Béla és felesége Chatillon Anna földi maradványait tudták azonosítani 1848-ban. Ekkor került a királyi pár a Mátyás templom kriptájába.
Mai elhelyezésük, a díszes nyughely Ferenc József intézkedésének volt köszönhető. Ennek előzménye, hogy Ferenc József 1873-től jelentős átalakításokra adott megbízást. Schulek Frigyes vezetésével nagy mértékű újjáépítésre került sor, ami 1874-1896 között zajlott le. Ezt követően készült a síremlék és nyerte el végleges helyét. 
III. Béla lezárta az évtizedes trónviszályt, 24 éves uralkodása alatt felvirágoztatta az országot, ő honosította meg a ciszterci rendet Magyarországon, erre emlékeztet a ciszterci rend ezüst koszorúja. Ő avatta szentté példaképét I. László királyt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése