2019. április 7., vasárnap

Loretói-kápolna

A Mátyás-templomban, a felújítás vége felé jártam 2013-ban. 
http://nora-bora-nora.blogspot.com/2013/06/nagyboldogasszony-templom.html
Most megint körbenéztem és egy kicsit elmélyedtem a részletekben.
A templom egyik legendája a Mária-szobor csodatétele, mely a Loretói-kápolnában áll.
1515-ben II. Ulászló király Mária-szobrot ajándékozott a főtemplomnak annak emlékére, hogy egy ellene elkövetett merényletben sértetlen maradt. Amikor a törökök birtokba vették és mecsetté alakították át az épületet, ezt a kegytárgyat nem pusztították el, csupán befalazták. 1686-ban,  Buda visszafoglalásáért vívott csatában egy robbantás következtében ledőlt a fal, és egyszerre előbukkant a több mint száz évre száműzött szobor, a „mecsetben” imádkozó törökök nagy riadalmára. Az eset a Magyarok Nagyasszonyának csodatételeként híresült el, aki megszabadította népét a rabigától. A diadalmas Mária-szobrot hálaadó körmenetben hordozták végig Buda utcáin. Valószínű, hogy ez a szobor ami most látható nem az eredeti Mária-szobor.
A templombelsőt Székely Bertalan és Lotz Károly falfestményei díszítik, közöttük megtaláltam a fenti legenda ábrázolását is. A Loretói-kápolna oltárképeit Aggházy Gyula festette

Izgatott, hogy vajon honnan ered a Loretói-kápolna elnevezés, így olvasgattam róla. 
Loretó egy kisváros Közép-Olaszország keleti részén. Maga a kegyhely egy kis, egyszerű, terméskő házikó (a Santa Casa), amely – a 14. században kelt legenda szerint – eredetileg a Szentföldön állt; ez volt a Szent Család otthona. Amikor a keresztesek kiszorultak Palesztinából, a házat angyalok fölemelték és áttelepítették először a dalmáciai Tersattóba, majd egy Recanati melletti babérligetbe, végül a jelenlegi helyére. A házikó fölé a 15-16 században emeltek bazilikát. A Santa Casát kápolnává alakították. A házikóban álló, fekete Madonna-szobrot állítólag Lukács evangélista faragta, cédrusfából. Olaszország leghíresebb búcsújáró helye.
Persze ennek a legendának is meglett a valóságalapja, mikor egy vatikáni levéltárban fellelt iratból kiderült, hogy egy bizánci származású, Angeli nevezetű (olaszul angyalokat jelent) nemes rakta hajóra és menekítette meg az épületet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése