2019. április 26., péntek

Mária anya

„Áldottabb vagy te minden asszonynál, és áldott a te méhednek gyümölcse!"
 (Lk. 1,41-43)
Megnéztem végre közelebbről  a Mária-anya szobrot a vár fokán. A 4 méter magas szobor, Mátyássy László szobrászművész alkotása, az Immaculata Alapítvány felkérésére készítette, 2013-ban. Úgy ábrázolta Máriát, hogy az nem ér hozzá a gyermek Jézushoz, kezeit csak óvó mozdulattal előtte tartja, ily módon a gyermek lebeg anyja teste előtt, érzékeltetve a misztériumot, a csodát. A kis Jézus jobb kezét áldásra emeli, baljában gömböt tart, mely a világmindenséget szimbolizálja.
A szobor küldetése, hogy emlékeztessen történelmünk azon pillanatára, mikor Szent István király Imre herceg halála után, törvényes trónörökös híján, Szűz Mária oltalmába ajánlotta országunkat.
Pár bejegyzéssel előbb írtam, Buda 1686-os visszafoglalásának idejéből származó legendáról. Az ostrom alatt bekövetkezett nagy lőportorony robbanáskor az egyik leomlott falszakasz mögött hirtelen előbukkant a dzsámivá alakított Mátyás-templomban elrejtett Mária szobra. A keresztény seregeknek ez a csodás jel adott erőt a végső ostromhoz, miközben a törököket elbizonytalanította. A hagyomány úgy tartja, hogy ez a szobor nem más, mint a Mátyás-templom loretói kápolnájának Madonnája.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése