2016. február 23., kedd

Téli arborétumi séta

Nem is gondoltam, hogy ilyenkor februárban is lehet szép egy arborétum! A hóvirágmező miatt érkeztünk Alcsútra, de tettünk egy sétát a parkban is, bár az idő nem igazán volt kedvező, szemerkélt az eső.
Az angolparkot az 1820-as években József nádor létesítette, aki országunk nádora volt és az első Habsburg, aki Magyarországon birtokkal rendelkezett. (Ő volt az aki a Margitszigetet is parkosította)
Közel 200 szobás klasszicista kastélyából mára csak a főhomlokzat maradt. Pollack Mihály tervei alapján épült.
A kastély udvari homlokzata a 20. század elején, üvegtáblára rajzolva, hogy elképzelhessük.
1825-ben Tost Károly (schönbrunni kerttervező mester) tervei alapján létesítették a 30 hektáros angolparkot. A nádor egy mintagazdaságot hozott itt létre. Ez a platán kb. 190 éves lehet, ha jól számolom.
Vasfa (Sideroxylon) Nevét a fa keménysége miatt kapta. Itt borostyánok társaságában.
A kivágott fákat otthagyják, hogy élőhelyként, búvóhelyként szolgáljon az itt élő rovarvilágnak. Jól látszik, hogy mennyire birtokba vették a területet.
 Fenyves
Egy fa mely végigélte az egész magyar történelmet......
A nádor gyermekeinek épült játszóház. Mária Henrietta lányáról (későbbi belga királyné) nyírfaligetet, Hermináról szigetet nevezett el.
1870-ben a kert megújult, ekkor már a nádor fia, József Károly főherceg volt a tulajdonos, aki  legalább 300 növényfajt is meghonosított. Pálmaház is épült Ybl Miklós tervei szerint.
185 méter mély artézi kutat fúratott az öntözéshez, és elkészítette a kert vízvezeték hálózatát. Feleségéről, Klotildról félszigetet nevezett el. A képen a szivattyúház, mindennek gondoltam volna, de ennek nem.
Az istállóból kialakított neoromán stílusú kápolna ma is áll. 1880-ban Storno Ferenc tervei alapján épült. Sajnos zárva volt.
A Habsburg-család nem állandó jelleggel lakott itt. 1944-ben azonban el kellett hagyniuk a birtokot.
II. Világháborúban több lövés érte a kastélyt, tűz martalékává vált, és az értékeket is széthordták. A kápolna tovább bírta, majd átépítették, leverték a gyönyörű freskókat, mozaik burkolatot, boltíveket és vasbetonnal helyettesítették, Róth Miksa üvegablakai sem láthatóak ma már.
Mosóház
Valahol a mosóház mögötti Csaplári-erdőben található országunk legrégebbi libanoni cédrusa, amit még József nádor vetett magról 1830-ban. Elindultunk, hogy megkeressük, de cuppogós sár volt, visszafordultunk. Ígéretet kaptam a páromtól, hogy júniusban, szentjánosbogár rajzáskor újból ellátogatunk ide. Heuréka, akkor felfedezhetem a park többi részét is, ami mára, több mint 40 hektáron terül el. :))

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése