2016. február 2., kedd

Sztúpa erdőben

"Ne zsúfoljátok tele lelketeket haszontalan gondolatokkal. Minek rágódni a múlton, elébe menni a jövőnek? Maradjatok a jelen pillanat egyszerűségében."
Buddha 

Miután megnéztük a fekvő Buddhát még bőven akadt látnivaló a Wat Pho-ban. Tátott szájjal bámultam ezt a csodát - és mily szerencse - a kapun épp egy buddhista szerzetes haladt át.
A Wat Pho nemcsak egy templomegyüttes, hanem itt működik Thaiföld legrégebbi és leghíresebb masszázsiskolája is. Csodálkoztam, hogy itt is masszázsra invitáltak bennünket.
A thai masszázst századokon keresztül fejlesztették, családokon belül terjedtszájról-szájra, ezeket később kolostorokban őrizték. A megszállók elpusztították az iratok nagy részét, viszont sikerült megmenteni belőlük néhányat. A megmaradtakat, lll. Rama király a Wat Pho falába vésette, így itt láthatóak az energia vonalakat, pontokat ábrázoló rajzok. 1836-ban egy királyi rendelet szerint minden ősi művészetet és hagyományt megpróbáltak összegyűjteni, hogy az új egyetemen mindezek helyet kapjanak.
Gyógyító Pavilon, a belső falán a fent említett kőtáblák.
91 sztúpa, 4 wihan és egy központi bot. Hát, itt aztán volt mit nézni.....
A sztúpa vagy chedi (szanszkrit stūpa, halom) a buddhista építészet egyik jellegzetessége, kupolaszerű építmény. Egyike a legrégebbi buddhista vallási építményeknek, kezdetben egyszerű földhalom volt, amelybe Buddha relikviáit temették. A legenda szerint Buddha halála után a testét elhamvasztották, és a hamvait nyolc sztúpába osztották szét. Az i. e. 3. században Asóka (indiai császár) felnyittatta ezeket a sztúpákat, és a hamvakat szétosztotta az általa épített több ezer sztúpában. A buddhizmus terjedésével más ázsiai országok is átvették a sztúpát, de közben funkciója és kinézete megváltozott; ennek eredménye a pagoda.
Kis oázisok a sztúpák és épületek erdejében, tündérien megnyírt fák, bokrok és vidám kőszobrok
 Buddha az egyik wihanban
Sala - aranyozott Buddhákkal.
Többszintes tetőszerkezet, színes tikfa zsindelyből.
Cho fa, a tető oromdísze, a hindu mitológiából származó félelmetes madár, a garuda stilizált ábrázolása, máshol nagafejnek (kígyó) titulálják, mindenesetre elég jellegzetes tető elem.
Minden lépésnél felbukkant valami csoda
A sztúpák egy szent ember vagy király földi maradványait, ill. ereklyéit rejtik.
A fő botban meditáló Buddha bronzszobra, I. Rama fivére menekítette ki Ayutthayából
Épp esti ima zajlott
Naplemente, prang, sztúpa és cho fa sziluettjei örökre az emlékeimben él majd.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése