2016. február 6., szombat

Smaragd Buddha

"Három dolog van, amit nem lehet sokáig rejtegetni: a nap, a hold és az igazság."
Buddha
Elindultunk Bangkok leghíresebb látnivalóját megnézni, a képen minden rajta van, villanyvezetékek, tuk-tuk, rózsaszín taxi, meg a zöld-sárga is, robogó, busz és jókedv :))
Fiaimnak hála megtaláltuk, sőt még le is parkoltunk majdnem a tövében egy építkezés bejáratánál egy kevéske bath fejében, és még kaptunk valami aprócska selyempapírba csomagolt kis lapocskákat, amiről fogalmunk sem volt micsoda, de idővel ez is kiderült.
Átvágtattunk vagy nyolc sávon, mert általában nincs zebra és nem is nagyon állnak meg, de azért el nem ütnek, bátornak kell lenni.
A fehér elefántnak itt nagy jelentősége van, ami egy mítoszból ered. Maya királynő (Buddha édesanyja) meddő volt, de azt álmodta, hogy egy fehér elefánt teherbe ejtette és tényleg terhes lett Buddhával. Ettől kezdve a fehér elefántok a király elefántjai voltak. A király gazdagságát aszerint ítélték meg, hogy hány fehér elefántja volt. 1917-ig, mint a nemzet jelképe a sziámi zászlóban is benne volt.
Ezek itt háromfejű elefántok, a hindu mitológiából, Erawan a nevük.
Arról, hogyan függ össze a közgazdaságtan és a fehér elefánt itt olvashattok... 

Wat Phra Kaew, (Smaragd Buddha Temloma) a Királyi Palota komplexumában található, de ellentétben más watokkal itt nem élnek szerzetesek.
1782-ben kezdték el építeni az új fővárosban a Smaragd Buddha elhelyezésére.
1900 méter hosszú fal veszi körül, na ezt körbesétáltuk, mert egy bejáraton lehet bemenni, mi persze az ellenkező irányba indultunk el  :))
Ezt követően jött a sorban állás ruhákért, mert rajtam kívül senki nem volt az etikettnek megfelelően öltözve. A fiúknak már elegük lett abból, hogy a hosszú nadrágot a táskában hurcolták magukkal, és sehol nem kellett, ide nem hozták. Így kaptak 200 bath kaucióért egy rettenetes drapp műanyag melegítő alsót és ebben járták végig ezt a csoda birodalmat.
Itt aztán volt tömeg és zsivaj
Ezt a kis vidám ülő Buddhát nem is tudom hova tenni, a bejáratban a tömeg feje fölött vigyorog a sok népre

Phra Si Rattana Chedi - aranyozott sztúpa, Buddha egyik szegycsontdarabját őrzi
Ramakien Galeria
178 freskó mutatja be a Ramakien történetét, ami az indiai Rámájana eposz helyi változata. Hőse Ráma, az erény példaképe, az ideális király. Rámát, a trónörököst 14 évre száműzik, mostohaanyja intrikái miatt. Felesége Sita és bátyja Lakshman vele megy az erdő mélyére. Tosakan a gonosz démonkirály, több fejű és karú, elrabolja Sitát. A fivérek a nyomába erednek, Hanuman a fehér majomisten segít nekik. Számos csatát vívnak, végül Ráma legyőzi Tosakant.
Phra Mondop (könyvtár) arany őrangyalok őrzik, I Rama idején épült
Apsonsi (félig oroszlán, félig nő) mitikus lény
Royal Pantheon egy évben csak egyszer van nyitva, októberben.
 Tantima bird (félig kakas félig ember) és a szerencsét hozó elefántok
Smaragd Buddha Botja
 Bejáratot őrző Singha (félig ember félig oroszlán)
112 garuda (félig ember, félig madár) veszi körül,  általában nagákkal a karmuk között ábrázolják.
Gyöngyházberakásos ajtók és ablakok, kétszáz évesek, I. Rama idejéből
Az arany oltár tetején van az egyetlen  jade kőből (nem smaragdból) kifaragott 66 cm magas, viszonylag kicsike Buddha szobor (valószínű a XV. században készült). Ez a legszentebb Buddha szentély Thaiföldön.  Három ruhája van, nyáron koronát és ékszereket visel, télen egy arany vállkendőt, esős évszakban egy aranyozott szerzetesi köntös és fejfedő van rajta. Öltöztetését szigorúan csak a király vagy herceg végezheti.
A bot belső oldalát itt is jellegzetes thai freskók díszítik.
Ez a kép az internetről való, ugyanis itt nem lehetett fotózni, egy titokban lencsevégre kapott homályos képünk lett csak.
Ott fenn a lépcsőzetes aranyoltár tetején, a Smaragd Buddha, most arany vállkendő fedte a vállát, tél lévén. (Jó kis tél 35 fokkal, mi lehet nyáron?) körülötte sok Buddha szobor és díszfák, maláj hercegek ajándékai
A Yakhsák innen sem hiányoznak
Körben 12 nyitott oldalú sala (kis pavilon) helyezkedik el. Gandhara Buddha kápolnája, az itt őrzött bronz Buddha szoborral hívják az esőt Magvető ünnepen, májusban.
Nyolc prang határolja a keleti oldalt, kínai porcelán díszíti, a buddhizmus nyolc pillérét képviselik
Kambodzsai Angkor wat modellje, khmer stílusban, IV Rama építette
 Lótusz
Bodhi fáról még nem írtam, ez is megtalálható miden watban eredetileg egy fügefa, amely alatt Buddha megvilágosodott. Én bármennyire is kerestem fügefát nem találtam, de ilyen aranyos zöld kerteket szobrocskákkal, igen.
Buddhista hívőknek kialakított hely
Lótuszvirág bimbósan, a hölgy éppen elhelyezi a tálcán, füstölők, jázminkoszorúk
Itt jöttünk rá, hogy a kis selyempapírban kapott arany papírlemezkékkel Buddhát aranyozzák, így ki is próbáltuk (ezt hívják arany füstnek)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése